Исследование зависимости предела прочности границы соединения в твердой фазе разнородных металлов от их пластичности - Борц, Б.В. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Представлена теоретическая модель, описывающая соединения разнородных материалов в твердой фазе. В этой модели учтены пластическая деформация материалов при температуре их соединения, а также сдвиговые усилия, возникающие при прокатке материала и играющие определяющую роль в процессе соединения материалов в твердой фазе. Приведены экспериментальные результаты рентгеновского микроанализа, металлографии, испытаний на растяжение, микротвердость и нанотвердость границы соединения образцов, подтверждающие правомерность предложенной модели. Представлено теоретичну модель, що описує з'єднання різнорідних матеріалів у твердій фазі. В цій моделі врахована пластична деформація матеріалів при температурі їхнього з'єднання, а також зсувні зусилля, що виникають при прокатці матеріалу й грають визначальну роль у процесі з'єднання матеріалів у твердій фазі. Наведено експериментальні результати рентгенівського мікроаналізу, металографії, випробувань на розтягнення, мікротвердість і нанотвердість межі з'єднання зразків, що підтверджують правомірність запропонованої моделі. Theoretical model, describing the joining of dissimilar materials in solid state is presented. The model takes into account plastic deformation of materials at the joining temperature, and also shearing forces, appearing while rolling the material and playing determinant role in the process of materials solid phase joining. Experimental results of X-ray microanalysis, metallography, tension tests, micro-hardness and nano-hardness of samples bonding border are presented, which confirms the relevancy of the proposed model.