Конкретизація параметрів експоненціального ядра спадковості ендохронної теорії при опису ратчетингу за двовісного навантаження - Бородій, М.В.; Адамчук, М.П.; Стрижало, В.О. (Проблемы прочности, 2018)
Для опису ефекту ратчетингу, або циклічної повзучості металічних матеріалів за складного непропорційного навантаження з контролем за напруженнями пропонується метод конкретизації параметрів експоненціальних ядер спадкової функції ендохронної теорії пластичності. Суть методу полягає у використанні залежності різниці модулів пластичності від швидкості ратчетингу на усталеній ділянці кривої циклічного деформування. Модулі пластичності визначаються в точках дії максимальних напружень у різних півциклах асиметричного навантаження. Для описания эффекта ратчетинга, или циклической ползучести металлических материалов при сложном непропорциональном нагружении с контролем по напряжениям предложен метод конкретизации параметров экспоненциальных ядер наследственной функции эндохронной теории пластичности. Суть метода состоит в использовании зависимости разности модулей пластичности от скорости ратчетинга на устоявшемся участке кривой циклического деформирования. Модули пластичности определяются в точках действия максимальных напряжений в различных полуциклах асимметричного нагружения. A method is proposed for specifying the parameters of the exponential hereditary function kernels of the endochronic theory of plasticity to describe the ratcheting (cyclic creep) effect of metallic materials under stress-controlled complex non-proportional loading. The method involves the dependence of the difference of plastic moduli on the ratcheting rate on the steady-state portion of the cyclic stress–strain curve. The plastic moduli are determined at the points where the maximum stresses act in different half-cycles of asymmetric loading.