Визначення нових та структурування наявних організаційно-технологічних підходів з управління циклом інженерної підготовки будівельно-інвестиційного проекту - Тугай, О.А.; Шебек, М.О.; Дубинка, О.В. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. Розвиток будівельної галузі в країні, її технологічні й виробничі складові вимагають досконалого підходу до організаційних і управлінських питань будівельно-інвестиційних проектів шляхом побудови новітніх моделей взаємодії учасників будівництва. Проблематика. Інвестиційно-будівельні проекти займають практично весь обсяг девелопменту нерухомості, зазначені проекти безпосередньо пов’язані як з розвитком сегменту житлової нерухомості, так і з технологічним процесом будівельного виробництва, що потребує розподілу на організаційну та виробничу структури. Мета. Аналіз організаційної та управлінської структури процесу будівельного виробництва на етапі інженерної підготовки будівельно-інвестиційного проекту житлової нерухомості з відображенням основних цілей і функцій учасників проекту. Матеріали й методи. Системний метод дослідження проектних рішень реалізованих проектів житлової нерухомості з використанням інноваційних технологій проектування, інжинірингу, розвитку та реалізації циклу будівельного виробництва. Результати. Аналіз впроваджених проектів житлової забудови та нових проектів з реалізації будівельних об’єктів свідчить про те, що ефективність введення в дію будівельних проектів досягається шляхом своєчасного та скоординованого прийняття принципових рішень на кожному організаційному та управлінському рівні ще на етапі інженерної підготовки об’єкту будівництва. Висновки. Наукові дослідження та поточні спостереження за розвитком будівництва об’єктів нерухомості на засадах девелопменту свідчать про необхідність визначення оптимальної моделі ефективної реалізації інвестиційно-будівельних проектів за допомогою використання певного інструментарію з фінансування, управління, організації та контролю виконання робіт в будівельно-інвестиційних проектах. Структура обраної моделі потребує наукового обґрунтування. Introduction. The development of the construction industry in the country, it is technological and production components require a careful approach to the organizational and management issues of construction and investment projects by building the latest models of interaction of construction participants. Problem Statement. Investment and construction projects occupy almost the entire volume of development real estate, such projects are directly related to both the development of the residential real estate segment and the technological process of construction production, which requires distribution to the organizational and production structure. Purpose. Consideration of the organizational and managerial structure of the construction process at the enginee ring preparatory stage of the construction and investment project of residential real estate, reflecting the main goals and functions of the project participants. Materials and Methods. Based on a systematic method for studying the design solutions of residential real estate pro jects using innovative design technologies, engineering, development and implementation of the construction production cycle. Results. An analysis of existing residential development projects and new construction projects suggests that the efficiency of launching construction projects is achieved by timely and coordinated making fundamental decisions at each organizational and managerial level even at the stage of engineering preparation of the construction project. Conclusions. Research and ongoing monitoring of the development of real estate construction based on development indicate the need to determine the optimal model for the effective implementation of investment and construction projects through the use of specific tools for financing, managing, organizing and monitoring the implementation of construction and investment projects. The structure of the selected model requires scientific justification. Введение. Развитие строительной отрясли в стране, ее технологические и производственные составляющие требуют тщательного подхода к организационным и управленческим вопросам строительно-инвестиционных проектов путем построения новейших моделей взаимодействия участников строительства. Проблематика. Инвестиционно-строительные проекты занимают практически весь объем девелопмента недвижимости, такого рода проекты непосредственно связаны как с развитием сегмента жилой недвижимости, так и с технологическим процессом строительного производства, что требует распределения на организационную и производственную структуры. Цель. Рассмотрение организационной и управленческой структуры процесса строительного производства на этапе инженерной подготовки строительно-инвестиционного проекта жилой недвижимости с отображением основных целей и функций участников проекта. Материалы и методы. Системный метод исследования проектных решений реализованных объектов жилой недвижимости с использованием инновационных технологий проектирования, инжиниринга, развития и реализации цикла строительного производства. Результаты. Анализ существующих проектов жилой застройки и новых проектов строительных объектов свидетельствует о том, что эфективность запуска строительных проектов достигается путем своевременного и координированного принятия принципиальных решений на каждом организационном и управленческом уровне еще на этапе инженерной подготовки объекта строительства. Выводы. Научные исследования и текущие наблюдения за развитием строительства объектов недвижимости на основе девелопмента свидетельствуют о необходимости определения оптимальной модели эффективной реализации инвестиционно-строительных проектов посредством использования определенного инструментария по финансированию, управлению, организации и контроля выполнения работ по строительно-инвестиционным проектам. Структура выбранной модели требует научного обоснования.