Оцінювання водневої крихкості високолегованих хромонікелевих сталей та сплавів у водні за високих тисків і температур - Балицький, О.І.; Іваськевич, Л.М. (Проблемы прочности, 2018)
Виявлено існування двох температурних екстремумів водневої крихкості жароміцних аустенітних сталей і сплавів з інтерметалідним зміцненням (низько- та високотемпературне) в інтервалі 293…1073 К. Низькотемпературний мінімум їх властивостей у водні на 250…300 градусів вищий, ніж мартенситних та гомогенних аустенітних сталей. Високотемпературний максимум водневої крихкості проявляється при 1073 К у сталях та сплавах з інтерметалідним зміцненням та низьким вмістом тугоплавких елементів (Mo, Nb, W), які сповільнюють фазові перетворення у процесі випробувань. За температури 293 К дія зовнішньої водневої атмосфери та внутрішнього заздалегідь поглиненого водню визначається структурним класом і вмістом нікелю в матеріалі. Выявлено существование двух температурных экстремумов водородной хрупкости жаропрочных аустенитных сталей и сплавов с интерметаллидным упрочнением (низко- и высокотемпературное) в интервале 293...1073 К. Низкотемпературный минимум их свойств в водороде на 250...300 градусов выше, чем мартенситных и гомогенных аустенитных сталей. Высокотемпературный максимум водородной хрупкости проявляется при 1073 К в сталях и сплавах с интерметаллидным упрочнением и низким содержанием тугоплавких элементов (Mo, Nb, W), которые замедляют фазовые превращения в процессе испытаний. При температуре 293 К действие внешней водородной атмосферы и внутреннего заранее поглощенного водорода определяется структурным классом и содержанием никеля в материале. The existence of two (low- and high-temperature) extremes of hydrogen embrittlement in heatresistantaustenitic steels and alloys with intermetallic hardening in the range of 293–1073 K has been reviewed. The low-temperature minimum of their properties in hydrogen is 250–300 degrees higher than that of martensitic homogeneous austenitic steels. The high-temperature maximum of hydrogen embrittlement manifests itself at 1073 K in steels and alloys with intermetallic hardening and a small percentage of refractory elements (Mo, Nb, W), which retard phase transformations during tests. At 293 K, the action of the external hydrogen atmosphere and pre-absorbed internal hydrogen is determined by the structural class and the Ni content of the material.