Аналіз патентної активності в Інституті експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України - П'ятчаніна, Т.В.; Огородник, А.М.; Васильєв, О.В.; Мазур, М.Г. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. Ефективність інноваційної діяльності онкологічних наукових установ визначається рівнем правового захисту інтелектуальної власності та впливає на ступінь впровадження результатів наукових досліджень в практику охорони здоров'я. Проблематика. Подолання онкологічних захворювань — одна із найважливіших медико-соціальних проблем сучасності, прогрес у вирішенні якої може бути досягнутий шляхом використання фундаментальних знань як вагомих ресурсів інновацій. Мета. Оцінка стану патентно-винахідницької діяльності Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України (ІЕПОР) для формування стратегічних управлінських рішень щодо її оптимізації. Матеріали й методи. Оцінено основні кількісні показники патентно-винахідницької діяльності ІЕПОР за 2009—2017 рр., зокрема, подання заявок та кількість виданих патентів; отримання патентів різних видів; рейтинг патентування за підрозділами ІЕПОР. На основі кількісного аналізу та аналізу міжнародної патентної класифікації об'єктів права інтелектуальної власності (МПК ОПІВ) досліджено тематичну спрямованість ОПІВ. Результати. Найбільша патентна активність відмічена у 2010 (13 ОПІВ), 2013 (17 ОПІВ) та 2016 (12 ОПІВ) рр. Аналіз даних за 2009—2017 рр. щодо отриманих охоронних документів різних видів виявив пріоритетність деклараційних патентів на корисну модель. Рейтинг патентування за 2009—2017 рр. за науковими підрозділами ІЕПОР свідчить про різний рівень патентної активності науковців. Характерним у розвитку патентно-винахідницької діяльності науковців є узгодженість тематики ОПІВ з основними напрямами дослідної роботи установи. Висновки. Показники патентної активності свідчать про високий рівень результативності наукової діяльності установи та інноваційний потенціал розробок і є інформаційним підґрунтям для формування стратегічних управлінських рішень щодо оптимізації патентно-винахідницької діяльності. Introduction. The effectiveness of innovation activities of R&D oncology institutions is determined by the level of legal protection of intellectual property and affects the degree of implementation of research results in health care practice. Problem Statement. Combatting cancer is one of the most important medical and social problems of our time and progress in solving it can be achieved through the use of fundamental knowledge as a significant source of innovation. Purpose. To assess the status of patent and inventory activities of the RE Kavetsky Institute of Experimental Pathology, Oncology and Radiobiology of the National Academy of Sciences of Ukraine (IEPOR) in terms of the formation of strategic management decisions concerning its optimization. Materials and Methods. The main quantitative indicators of patent and invention activities of the IEPOR for 2009— 2017, in particular, the number of applications and the number of patents issued; the index of patents of various types (for inventions, utility models, industrial designs) obtained; and rating of patent activities by the IEPOR departments have been evaluated. On the basis of the quantitative analysis and analysis of the international patent classification (IPC) of IPR objects, the orientation of the IPR objects by themes and subjects has been studied. Results. The peaks of patent activities were reported for 2010 (13 objects of IPR), 2013 (17 objects of IPR), and 2016 (12 objects of IPR). Data analysis for 2009—2017 on the received patent documents of various types has shown the priority of declarative patents for utility model. The patenting rating for 2009—2017 by the IEPOR research departments shows a different level of patent activities of researchers. A characteristic feature of the development of patent and inventory activities of researchers is the thematic orientation of the objects of IPs in full accordance with the main directions of the research work of the institute. Conclusions. The indicators of patent activities show a high level of the scholarly research activities and innovative potential of the institute and are an informative basis for the formation of strategic management decisions regarding the optimization of patent and invention activities. Введение. Эффективность инновационной деятельности онкологических научных учреждений определяется уровнем правовой защиты интеллектуальной собственности и влияет на степень внедрения результатов научных исследований в практику здравоохранения. Проблематика. Преодоление онкологических заболеваний — одна из важнейших медико-социальных проблем современности, прогресс в решении которой может быть достигнут путем использования фундаментальных знаний как весомых ресурсов инноваций. Цель. Оценка состояния патентно-изобретательской деятельности Института экспериментальной патологии, онкологии и радиобиологии им. Р.Е. Кавецкого НАН Украины (ИЭПОР) для формирования управленческих решений по ее оптимизации. Материалы и методы. Оценены основные количественные показатели патентно-изобретательской деятельности ИЭПОР за 2009—2017 гг., в частности — подача заявок и количество выданных патентов; полученных патентов различных видов; рейтинг патентования по подразделениям ИЭПОР. На основе количественного анализа и анализа международной патентной классификации объектов права интеллектуальной собственности (МПК ОПИС) исследована тематическая направленность ОПИС. Результаты. Наивысшая патентная активность отмечена в 2010 (13 ОПИС), 2013 (17 ОПИС) и 2016 (12 ОПИС) гг. Анализ данных за 2009—2017 гг. по полученным охранным документам различных видов выявил приоритетность декларационных патентов на полезную модель. Рейтинг патентования за 2009—2017 гг. по научным подразделениям ИЭПОР свидетельствует о разном уровне патентной активности ученых. Характерным в развитии патентно-изобретательской деятельности ученых является согласованность тематики ОПИС и основных направлений исследовательской работы учреждения. Выводы. Показатели патентной активности свидетельствуют о высоком уровне результативности научной деятельности учреждения, инновационном потенциале разработок и являются информационной основой для формирования управленческих решений по оптимизации патентно-изобретательской деятельности.