Перспективні методи й системи контролю якості інноваційної луб'яної сировини - Головенко, Т.М.; Янюк, Т.І.; Бойко, Г.А.; Дягілев, А.С.; Шовкомуд, О.В. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. У економічно розвинених країнах світу льон олійний розглядається не лише як культура для отримання насіння, а й як джерело додаткової високоякісної текстильної сировини. Для України льон олійний — це єдиний вітчизняний сировинний ресурс, який може стати альтернативою імпортованим бавовні та льону-довгунцю для використання в текстильній, целюлозно-паперовій промисловостях та для виробництва армованих композиційних матеріалів. Аналіз стану стандартизації на продукцію зі стебел льону олійного свідчить про відсутність нормативних документів для визначення їх якості, а, відповідно, розробка останніх є актуальним питанням сьогодення, оскільки організація переробки та реалізація зазначеної продукції в умовах сучасного ринку й вимог споживача неможливі без відповідної стандартизації та сертифікації. Проблематика. Необхідність розробки стандартів на продукцію зі стебел льону олійного для визначення якості та надання їй товарознавчої характеристики є нагальною, оскільки затвердження такої технічної документації на державному рівні стимулює створення ринків реалізації соломи льону олійного як сировини для одержання волокон широкого промислового застосування з метою її первинної переробки. Мета. Розробка вітчизняних нормативних документів для контролю якості луб'яної сировини «нового покоління» — соломи льону олійного, з урахуванням вимог сучасного споживача. Матеріали й методи. Методами кваліметрії створено комплексну методологію визначення загального рівня якості соломи льону олійного, як промислової сировини. Результати. Розроблено та затверджено в Державному підприємстві «Херсонстандартметрологія» технічні умови ТУ У 01.1-2303511525 — 001:2016 «Солома льону олійного. Технічні умови». Висновки. Сертифікована вітчизняна сировина із стебел льону олійного, а саме солома, може бути використана текстильними, целюлозо-паперовими та іншими виробництвами України для виготовлення інноваційної конкурентоспроможної продукції різного функціонального призначення. Introduction. In advanced economies, oilseed flax is used not only for obtaining seeds, but also as a source of additional high-quality textile raw materials. In Ukraine, oilseed flax is the only domestic raw material resource that can become an alternative to imported cotton and fiber flax used for the textile and pulp-and-paper industries and for the production of reinforced composite materials. The analysis of the status of standardization of products from oilseed flax stems indicates the absence of regulatory documents to determine their quality. Therefore, the development of such regulations and standards is a pressing problem of our time, inasmuch as the organization of processing and the implementation of these products in the conditions of the present-day market and customer requirements are impossible without appropriate standardization and certification. Problem Statement. The need to develop standards for products from oilseed flax stems to determine their quality and commercial characteristics is urgent, since the approval of such technical specifications at the government level stimulates the creation of markets for the sale of oilseed flax straw as raw materials for the production of fibers that have a wide industrial application. Purpose. To develop domestic regulatory documents in order to control the quality of "new generation" bast raw material — oilseed flax straw — taking into account the modern consumer requirements. Materials and Methods. Based on the qualimetry methods, a complex methodology for determining the general quality of oilseed flax straw as an industrial raw material has been developed. Results. Technical specifications TU U 01.1-2303511525 - 001: 2016 Oilseed Flax Straw. Technical Specifications have been developed and approved at the state-owned enterprise Khersonstandartmetrologia. Conclusions. The certified domestic raw materials made of oilseed flax straw can be used in textile, pulp-and-paper and other industries of Ukraine for the manufacture of innovative competitive products of various functional purposes. Введение. В экономически развитых странах мира лен масличный рассматривается как культура не только для получения семян, но и как источник дополнительного высококачественного текстильного сырья. Для Украины лен масличный — это единственный отечественный сырьевой ресурс, который может стать альтернативой импортному хлопку и льну-долгунцу для использования в текстильной, целлюлозно-бумажной промышленностях и для производства армированных композиционных материалов. Анализ состояния стандартизации на продукцию из стеблей льна масличного свидетельствует об отсутствии нормативных документов для определения их качества, а, соответственно, разработка последних является актуальным вопросом современности. Поскольку организация переработки и реализация указанной продукции в условиях современного рынка и требований потребителя невозможны без соответствующей стандартизации и сертификации. Проблематика. Необходимость разработки стандартов на продукцию из стеблей льна масличного для опреде ления качества и предоставления ей товароведческой характеристики является насущной, поскольку утверждение такой технической документации на государственном уровне стимулирует создание рынков реализации соломы льна масличного как сырья для получения волокон широкого промышленного применения, с целью ее первичной переработки. Цель. Разработка отечественных нормативных документов для контроля качества лубяного сырья «нового поколения» — соломы льна масличного, с учетом требований современного потребителя. Материалы и методы. Методами квалиметрии создана комплексная методология определения общего уровня качества соломы льна масличного как промышленного сырья. Результаты. Разработаны и утверждены в Государственном предприятии «Херсонстандартметрология» технические условия ТУ У 01.1-2303511525 - 001: 2016 «Солома льна масличного. Технические условия». Выводы. Сертифицированное отечественное сырье из стеблей льна масличного, а именно солома, может быть использована текстильными, целлюлозно-бумажными и другими производствами Украины для изготовления инновационной конкурентоспособной продукции различного функционального назначения.