Выбор орбит для утилизации космического мусора - Алпатов, А.П.; Гольдштейн, Ю.М. (Технічна механіка, 2019)
Целью статьи является оценка перспектив орбитальной утилизации космического мусора и разработка методики выбора количества и пространственного размещения безопасных орбит утилизации в области низких околоземных орбит. В статье рассмотрены и проанализированы современные подходы к очистке околоземного космического пространства от техногенного загрязнения и математические модели засоренности околоземного космического пространства. Разработана методика определения и определены области возможного пространственного размещения безопасных орбит утилизации космического мусора. Оценены энергетические затраты перевода космического мусора с исходных орбит на орбиты утилизации. Новизна полученных результатов состоит в предложенной методике выбора и полученных рекомендациях по выбору количества и пространственного размещения орбит утилизации космического мусора. Полученные результаты могут найти применение при планировании орбитальной утилизации космического мусора. Метою статті є оцінка перспектив орбітальної утилізації космічного сміття і розробка методики вибору кількості та просторового розміщення безпечних орбіт утилізації в області низьких навколоземних орбіт. У статті розглянуто і проаналізовано сучасні підходи до очищення навколоземного космічного простору від техногенного забруднення та математичні моделі засміченості навколоземного космічного простору. Розроблено методику визначення та визначено області можливого просторового розміщення безпечних орбіт утилізації космічного сміття. Оцінено енергетичні витрати переведення космічного сміття з вихідних орбіт на орбіти утилізації. Новизна отриманих результатів полягає в запропонованій методиці вибору й отриманих рекомендаціях щодо вибору кількості і просторового розміщення орбіт утилізації космічного сміття. Отримані результати можуть знайти застосування при плануванні орбітальної утилізації космічного сміття. The aim of this paper is to assess the prospects for space debris in-orbit utilization and to develop a technique for choosing the number and spatial location of safe low-Erath utilization orbits. The paper overviews and analyzes modern approaches to cleaning near-Earth space from space debris and mathematical models of near-Earth space pollution. The technique developed made it possible to identify possible areas for safe space debris utilization orbits. The energy consumption for transferring space debris objects from their original orbits to utilization ones is estimated. What is new is the technique and recommendations for the choice of the number and spatial location of space debris utilization orbits. The results obtained may be applied in planning the in-orbit utilization of space debris.