Особенности создания средств отвода космических аппаратов с околоземных рабочих орбит - Лапханов, Э.А. (Технічна механіка, 2019)
Целью статьи является анализ особенностей разработки оптимальных средств увода космических аппаратов с околоземных рабочих орбит (РО). Основными критериями эффективности при разработке оптимальных методов и средств увода объектов космического мусора (КМ) с РО являются: минимизация времени увода объектов КМ с РО, повышение надежности средств увода объектов КМ, минимизация затрат топлива и бортовой энергии на операции увода объектов КМ. Метою статті є аналіз особливостей розробки оптимальних засобів відведення космічних апаратів з навколоземних робочих орбіт (РО). Основними критеріями ефективності при розробці оптимальних методів і засобів відведення об’єктів космічного сміття (КС) з РО є: мінімізація часу відведення об’єктів КС з РО, підвищення надійності засобів відведення об’єктів КС, мінімізація витрат палива і бортової енергії на операції відведення об’єктів КС. This paper analyzes the features of the development of optimal means for spacecraft removal from near-Earth operational orbits. The main efficiency criteria in the development of optimal methods and means for spacecraft deorbit are as follows: minimizing the space debris deorbit time, increasing the reliability of space debris deorbit means, and minimizing the propellant and power consumption for space debris removal.