Commercialization of Intellectual Property Rights as Foundation for Innovation - Kodynetz, А.; Maidanyk, L. (Наука та інновації, 2019)
Introduction. Innovations are considered impossible without intellectual, creative work of authors. Inventors and others
are involved into this process. Ukraine has approved striving to become technologically developed and competitive member
of international relationships in the view of information era.
Problem Statement. Most of patents issued in Ukraine do not provide profitability for patented technical solutions.
Thus, effective commercialization of intellectual property rights is crucial on the way to the developed innovative economics
of Ukraine. Commercialization of intellectual property rights is considered as the foundation for innovation process.
Purpose. The purpose is to disclose the concept of commercialization of intellectual property rights.
Materials and Methods. The concept and elements of intellectual property commercialization have been analyzed.
Results. The commercialization of intellectual property rights is characterized by graduality, which is reflected in stages
which are realized one after another.
Conclusions. The following stages (elements) of commercialization of intellectual property have been identified: identification
of the object of intellectual property and obtaining a security document, unless otherwise provided by law; marketing
(product identification, market analysis, sales channels, pricing, audit), which includes, in addition to the above promotion
of the product / service using the object of intellectual property; valuation of intellectual property (cost method, market
(comparative), income methods of valuation); intellectual property rights insurance; search for users and conclusion of
agreements with them on exploitation of intellectual property rights. The research has focused on some types of agreements
connected directly or indirectly with intellectual property: license, license agreement, assignment agreement, franchise
agreement, non-disclosure (confidentiality) agreement, and collaboration agreement. Вступ. Інновації неможливі без інтелектуальної, творчої праці авторів, винахідників та інших суб'єктів інноваційного процесу. Україна прагне стати технологічно розвиненим і конкурентоспроможним учасником міжнародних відносин в умовах інформаційної ери.
Проблематика. Комерціалізація прав інтелектуальної власності розглядається як основа інноваційного процесу,
якій притаманна поступовіть. Більшість виданих в Україні патентів не забезпечують прибутковості охоронюваних
технічних рішень, тоді як ефективна комерціалізація прав інтелектуальної власності є важливою складовою розвитку інноваційної економіки України.
Мета. Розкрити поняття комерціалізації прав інтелектуальної власності.
Матеріали й методи. Методи аналізу понять та складових комерціалізації інтелектуальної власності.
Результати. Доведено, що комерціалізація прав на результати інтелектуальної діяльності як системне явище являє собою комплекс суспільних відносин (економічних, юридичних тощо), які забезпечують сприйняття цих прав як
товару, оскільки потреба в ньому інших осіб дає можливість правоволодільцю отримувати прибуток завдяки введенню цих прав в оборот. Комерціалізація прав інтелектуальної власності характеризується поступовістю, що відображається в етапах, реалізація яких відбувається почергово.
Висновки. Виокремлено такі етапи комерціалізації інтелектуальної власності: ідентифікація об'єкту інтелектуальної власності і отримання охоронного документа; маркетинг (ідентифікація товару, аналіз ринку, канали збуту,
ціноутворення, аудит), який включає, крім зазначеного вище, просування (рекламування) товару/послуги із використанням об'єкту інтелектуальної власності; оцінка об'єкту інтелектуальної власності (за витратним, ринковим (порівняльним), дохідним методами оцінки); страхування майнових прав інтелектуальної власності; пошук користувачів та укладання з ними договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності. Дослідження
зосереджено на договорах, пов'язаних з інтелектуальною власністю: ліцензіях, ліцензійних договорах, договорах про
відчуження майнових прав, договорах франчайзингу, договорах про нерозголошення, договорах про співпрацю. Введение. Инновации невозможны без интеллектуального, творческого труда авторов, изобретателей и других
субъектов данного процесса. Украина стремится стать технологически развитым и конкурентоспособным участни-
ком международных отношений.
Проблематика. Коммерциализация прав интеллектуальной собственности рассматривается как основа иннова-
ционного процесса, которой присуща постепенность. Большинство выданных в Украине патентов не обеспечивают
прибыльности технических решений, тогда как коммерциализация прав интеллектуальной собственности является
важной составляющей инновационной экономики Украины.
Цель. Раскрыть понятие коммерциализации прав интеллектуальной собственности.
Материалы и методы. Проведен анализ понятия и составляющих коммерциализации интеллектуальной собст-
венности.
Результаты. Доказано, что коммерциализация прав на результаты интеллектуальной деятельности, как системное
явление, представляет собой комплекс общественных отношений (экономических, юридических и т.д.), обеспечивающих восприятие этих прав как товара, потребность в котором других лиц дает возможность право обладателю получать прибыль вследствие введения этих прав в оборот. Коммерциализация прав интеллектуальной собственности
характеризуется постепенностью, что отображается в этапах, которые реализуются один за другим.
Выводы. Выделены следующие этапы коммерциализации интеллектуальной собственности: идентификация объекта интеллектуальной собственности и получения охранного документа; маркетинг (идентификация товара, анализ
рынка, каналы сбыта, ценообразования, аудит), включающий помимо указанного выше продвижения (рекламы) товара/услуги с применением объекта интеллектуальной собственности; оценка объекта интеллектуальной собственности (по затратным, рыночным (сравнительным), доходным методами оценки); страхование имущественных прав интеллектуальной собственности; поиск пользователей и заключения с ними договоров о распоряжении имущественными правами интеллектуальной собственности.