Цифрова трансформація процесів ресурсно-логістичного та організаційно-структурного забезпечення будівництва - Зельцер, Р.Я.; Бєлєнкова, О.Ю.; Новак, Є.В.; Дубінін, Д.В. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. Відповідність термінів виконання будівельних робіт і постачання ресурсів на об'єктах будівництва плановим показникам є нагальною потребою, адже порушення ритмічності надходження матеріалів, невідповідність графіків виконання робіт та руху матеріально-технічних ресурсів можуть спричинити серйозні негативні наслідки для
всього процесу будівництва.
Проблематика. Існує потреба в мінімізації відхилень реальних термінів будівництва від проектних шляхом створення інструментів управління процесами організації будівництва об'єкту на основі оперативних даних, їх математичної обробки, виявлення тенденцій та корегування відхилень на основі поточної інформації щодо ходу будівництва.
Мета. Удосконалення інструментарію ресурсно-логістичного та організаційно-структурного забезпечення
об'єктів будівництва, спрямованого на мінімізацію відхилень реальних термінів постачання ресурсів на об'єкт від
проектованих, які визначено на етапі (стадії) розробки проектно-технологічної документації (проекту організації будівництва (ПОБ), проекту виконання робіт (ПВР)), з урахуванням сезонної складової.
Матеріали й методи. Застосовано методи експертних оцінок, сезонної декомпозиції часових рядів, порівняльного аналізу.
Результати. Проведено аналіз сучасного програмного забезпечення організації будівництва, створено схему
організації процесів будівництва об'єкту. Доведено, що сезонність є фактором, який чинить на терміни будівництва
і постачання ресурсів помірний вплив, створено моделі прогнозування відхилень ходу будівельного процесу з урахуванням сезонності.
Висновки. Наявні на сьогодні методи прогнозування відхилень, що використовують в програмних комплексах
Microsoft Project, OpenPlan, Spider Project, SureTrek Project Manager і Primavera Project Planner та інших, доцільно
було б доповнити моделями, що призначені для прогнозування реальних термінів виконання робіт з урахуванням сезонної компоненти. Introduction. Compliance of timing of construction works and supply of resources to the site with the works program is
an urgent need, because any failure to supply or mismatch of schedules of works and the movement of materials and technical
resources may have serious negative consequences for the construction process.
Problem Statement. It is necessary to minimize deviations of real construction dates from those specified in the design
documents by creating tools for managing the organization of the construction process based on operational data, their
mathematical processing, identification of trends and remedy of deviations based on current information on the course of
construction.
Purpose. To improve tools and means of the resource logistics and organizational and structural support of construction
in order to minimize deviations of the real terms of the supply of resources to the site from those specified in the design
documents at the stage of design works and preparation of BSOS (building site organization scheme) and SWEP (site work
execution program) with seasonal factors taken into consideration.
Materials and Methods. The research uses methods of expert estimations, seasonal decomposition of time series, and
comparative analysis.
Results. The analysis of modern software for the construction of construction, the scheme of organization of the process
of construction of the object has been established. It is proved that seasonality is a factor that performs moderate influence
on the terms of construction and supply of resources, created models of forecasting deviations of the course of the building
process taking into account seasonality.
Conclusions. The existing methods for forecasting deviations, which are used in the Microsoft Project, OpenPlan, Spider
Project, SureTrek Project Manager, Primavera Project Planner, and other software should be added with models designed to
predict realistic timelines with seasonal factors taken into consideration. Введение. Соответствие сроков выполнения строительных работ и поставки ресурсов на объектах строительства
плановым показателям является насущной необходимостью, ведь нарушения ритмичности поставок материалов, несоответствие графиков выполнения работ и движения материально-технических ресурсов могут иметь для строительного процесса серьезные негативные последствия.
Проблематика. Существует потребность в минимизации отклонений реальных сроков строительства от проектных
путем создания инструментов управления процессами организации строительства объекта на основе оперативных
данных, их математической обработки, выявления тенденций и корректировки отклонений на основе текущей информации о ходе строительства.
Цель. Совершенствование инструментария ресурсно-логистического и организационно-структурного обеспечения строительства объектов строительства, направленного на минимизацию отклонений реальных сроков поставки
ресурсов на объект от проектных, определенных на этапе (стадии) разработки проектно-технологической документации (проекта организации строительства (ПОС), проекта производства работ (ППР)), с учетом сезонной составляющей.
Материалы и методы. Использованы методы экспертных оценок, сезонной декомпозиции временных рядов, сравнительного анализа.
Результаты. Проведен анализ современного программного обеспечения по организации строительства, создана
схема организации процессов строительства объекта. Доказано, что сезонность является фактором, который оказывает на сроки строительства и поставки ресурсов умеренное влияние, созданы модели прогнозирования отклонений
хода строительного процесса с учетом сезонности.
Выводы. Существующие в настоящее время методы прогнозирования отклонений, используемые в программных
комплексах Microsoft Project, OpenPlan, Spider Project, SureTrek Project Manager и Primavera Project Planner и других,
целесообразно было бы дополнить моделями, предназначенными для прогнозирования реальных сроков выполнения
работ с учетом сезонной компоненты.