Україна — CERN: шлях до співпраці - Гриньов, Б.В.; Тітов, М.П.; Стадник, П.О. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. CERN (ЦЕРН) — це Європейська організація з ядерних досліджень, найбільша в світі лабораторія фізики
ви соких енергій, яка формує творчі відносини між вченими різних країн.
Проблематика. Розвиток міжнародного наукового співробітництва, зокрема створення умов для розширення
участі українських учених у проведенні найкрупніших фізичних експериментів з ядерної фізики, отримання нових
знань і впливу цих явищ на інноваційні процеси в Україні.
Мета. Аналіз факторів, що сприяють розвитку співпраці між українськими вченими і CERN та окреслення перспектив на майбутнє.
Матеріали й методи. Аналіз наукової діяльності CERN в міжнародному співробітництві та огляд міжнародних наукових проектів CERN в галузі фізики високих енергій.
Результати. Проаналізовано шлях співробітництва з Україною від самого початку створення CERN до підписання
угоди про асоційоване членство України в CERN. Наведено приклади позитивного впливу співпраці з CERN на інноваційні процеси в Україні, зокрема в галузі розробки і виробництва нових високотехнологічних матеріалів, без яких
важко уявити реалізацію сучасних експериментів з фізики високих енергій. Асоційоване членство дало змогу українським вченим набагато активніше брати участь у вивченні глобальних фізичних явищ всесвіту в найсучаснішій експериментальній лабораторії, а інженерам і технікам — освоювати найпередовіші інноваційні технології, зокрема інформаційні та медичні. Окреслено перспективи подальшої співпраці.
Висновки. Співробітництво з CERN дає змогу Україні скористатися у своєму розвитку можливостями проголошеної місії CERN, одним із основних завдань якої є об'єднання людей різних країн і культур через науку. Викладачам,
студентам та учням України відкрилися нові можливості роботи з новітніми методами, сучасним обладнанням та інноваційними підходами у справі підготовки висококваліфікованих фахівців з фізики та супутніх галузей науки і техніки. Introduction. The European Organization for Nuclear Research (СERN) is the world largest laboratory for high-energy
physics and a platform for creative relationship between researchers from different countries.
Problem Statement. The development of international scientific cooperation, in particular, the creation of conditions
for expanding the participation of Ukrainian researchers in carrying out the largest physical experiments on nuclear physics,
gaining new knowledge and facilitating the innovation processes in Ukraine.
Purpose. To analyze factors that facilitate the development of cooperation between Ukrainian researchers and CERN
and to outline prospects for the future.
Materials and Methods. Analysis of CERN research activities in the context of international cooperation and outlook
of CERN international research projects in high-energy physics.
Results. The way of cooperation with Ukraine from the very beginning of the CERN creation to the signature of the
Agreement on Associate Membership of Ukraine in CERN has been analyzed. Examples of the positive impact of cooperation
with CERN on innovation processes in Ukraine, in particular, in the field of the development and production of new hightech
materials, which are crucially important for implementing state-of-the-art experiments in high-energy physics have
been considered. The associate membership has allowed Ukrainian researchers to participate more actively in the study of
the global physical phenomena of the universe in the most advanced experimental laboratory and engineers and technicians
to master the cutting-edge innovative technologies, including informational and medical ones. Prospects of the further
cooperation have been outlined.
Conclusions. Cooperation with CERN enables Ukraine to take advantage of CERN mission, one of the main tasks of
which is the cohesion of people from different countries and cultures through science. Teachers, students, and schoolchildren
of Ukraine have got new opportunities to work with the state-of-the-art methods, modern equipment, and innovative
approaches in the training of highly qualified specialists in physics and related fields of science and technology. Введение. CERN (ЦЕРН) — это Европейская организация по ядерных исследованиях, наибольшая в мире лаборатория физики высоких энергий, которая формирует творческие отношения между учеными разных стран.
Проблематика. Развитие международного научного сотрудничества, в частности создания условий для расширения участия украинских ученых в проведении наиболее крупных физических экспериментов по ядерной физике,
получении новых знаний и влияния этих явлений на инновационные процессы в Украине.
Цель. Анализ факторов, которые способствуют развитию сотрудничества между украинскими учеными и CERN,
а также определение перспектив на будущее.
Материалы и методы. Анализ научной деятельности CERN в международном сотрудничестве и обзор международных научных проектов CERN в сфере физики высоких энергий.
Результаты. Проанализировано путь сотрудничества с Украиной от самого начала создания CERN до подписания соглашения об ассоциированном членстве Украины в CERN. Приведены примеры позитивного влияния сотрудничества с CERN на инновационные процессы в Украине, в частности в сфере разработки и производства новых
вы со котехнологичных материалов, без которых тяжело представить реализацию современных экспериментов по физике высоких энергий. Ассоциированное членство дало возможность украинским ученым намного активнее принимать участие в изучении глобальных физических явлений вселенной в самой современной экспериментальной
лаборатории, а инженерам и техникам осваивать самые передовые инновационные технологии, в частности информационные и медицинские. Очерчены перспективы дальнейшего сотрудничества.
Выводы. Сотрудничество с CERN дает возможность Украине воспользоваться в своем развитии возможностями
провозглашенной миссии CERN, одним из основных заданий которой является объединение людей разных стран и
культур через науку. Преподавателям, студентам и ученикам Украины открылись новые возможности работы с
новейшими методами, современным оборудованием и инновационными подходами в подготовке высококвалифицированных специалистов по физике и сопутствующих отраслей науки и техники.