Становлення правової охорони комп'ютерних програм нормами авторського і патентного права - Кірін, Р.С.; Хоменко, В.Л. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. Комп'ютерні програми (КП) — один із найновіших об'єктів інтелектуальної власності. З часу появи їх правова охорона викликала багато складностей і суперечок. Ні норми авторського чи патентного права, — ні намагання розробити окреме законодавство не дозволили створити правовий механізм, який би не викликав суттєвих нарікань у зацікавлених сторін. Проблематика. Аналіз історичних чинників, які зумовили причини вибору різних підходів до правової охорони комп'ютерних програм, дозволяє краще розуміти наявну в кожній країні систему, обирати найбільш доцільні способи набуття прав і охорони цих об'єктів інтелектуальної власності, відстоювати свої майнові та немайнові права, більш обґрунтовано шукати нові шляхи вирішення проблем в цій галузі. Мета. Дослідити світову історію становлення та розвитку правової охорони комп'ютерних програм нормами авторського і патентного права. Матеріали і методи. Критичний огляд літературних джерел з питань інтелектуальної власності та комп'ютерних наук, порівняльний аналіз міжнародного та національного законодавства різних країн, дослідження судової практики, яка мала найбільший вплив на практичне вирішення зазначеної проблеми. Результати. Виділено та охарактеризовано основні етапи в історії розвитку та становлення правової охорони КП нормами авторського і патентного права. Проаналізовано матеріали з питань інтелектуальної власності та комп'ютерних наук, міжнародне та національне законодавство різних країн, судову практику, виділено найважливіші історичні події та видатні винаходи в цій галузі. Встановлено, що домінуюче положення авторсько-правової охорони КП не завжди корелює з правами та інтересами їх авторів-розробників, які все частіше виступають за впровадження альтернативної, патентно-правової охорони КП не судовими прецедентами, а спеціальним законодавством. Висновки. Як компромісне рішення проблеми конкуренції правової охорони КП нормами авторського і патентного права запропоновано впровадити змішаний авторсько-патентний спосіб правової охорони КП, який би поєднав переваги обох способів. Introduction. Computer programs (CP) are one of the newest objects of intellectual property. Neither the norms of copyright or patent law, nor attempts to develop separate legislation have enabled creating a legal mechanism that would not cause significant complaints from stakeholders. Problem Statement. An analysis of the historical factors that led to the choice of different approaches to the legal protection of computer programs enables to better understand the system in each country, to choose the most appropriate ways to acquire the rights and protection of these objects of intellectual property, to defend their property and non-property rights, and to look for new, more reasonable and efficient ways of solving problems in this field. Purpose. To study the world history of the formation and development of legal protection of computer software by the rules of copyright and patent law. Materials and Methods. Critical review of literary sources on intellectual property and computer science, comparative analysis of international and national legislation of various countries, study of judicial practice that has had the greatest impact on the practical solution to the problem of protecting computer programs. Results. The main stages in the history of the development and formation of ways of legal protection of computer programs have been identified and characterized. Intellectual property and computer sciences materials, international and national legislation of different countries, jurisprudence, the most important historical events and outstanding inventions in this field have been analyzed. The dominant position of the computer program copyright protection has been established not always to correspond with the rights and interests of their authors who increasingly support the introduction of alternative, patent and legal protection of computer programs by special legislation rather than by the precedent law. Conclusions. It has been proposed to introduce a hybrid copyright-patent way of CP legal protection, which would combine the advantages of both methods, as a compromise solution to the problem of competition between the CP legal protection by means of the copyright and patent law. Введение. Компьютерные программы (КП) являются одним из самых новых объектов интеллектуальной собственности. С момента появления их правовая охрана вызывала много трудностей и споров. Ни нормы авторского или патентного права, ни попытки разработать отдельное законодательство не позволили создать правовой механизм, который бы не вызывал значительный нареканий у заинтересованных сторон. Проблематика. Критический анализ исторических факторов, которые обусловили причины выбора различных подходов к правовой охране компьютерных программ, позволяет лучше понять существующую в каждой стране систему, выбирать наиболее целесообразные способы приобретения прав и охраны этих объектов интеллектуальной собственности, отстаивать свои имущественные и неимущественные права, более обоснованно искать новые пути решения проблем в этой области. Цель. Исследовать мировую историю становления и развития правовой охраны компьютерных программ нормами авторского и патентного права. Материалы и методы. Критический обзор литературных источников по вопросам интеллектуальной собственности и компьютерных наук, сравнительный анализ международного и национального законодательства различных стран, исследование судебной практики, которая оказала наибольшее влияние на практическое решение этой проблемы. Результаты. Выделены и охарактеризованы основные этапы в истории развития и становления правой охраны КП нормами авторского и патентного права. Проанализированы материалы по вопросам интеллектуальной собственности и компьютерным наукам, международное и национальное законодательство разных стран, судебная практика, выделены самые важные исторические события и выдающиеся изобретения в этой сфере. Установлено, что доминирующее положение авторско-правовой охраны КП не всегда кореллирует с правами и интересами их авторовразработчиков, которые все чаще выступают за внедрение альтернативной патентно-правовой охраны КП не судебными прецедентами, а специальным законодательством. Выводы. В качестве компромиссного решения проблемы конкуренции правовой охраны КП нормами авторского и патентного права предложено внедрить смешанный авторско-патентный способ правовой охраны КП, который бы соединял преимущества обоих способов.