О моделировании докритического развития трещины в вязкоупругом теле под действием сосредоточенных сил - Каминский, А.А.; Селиванов, М.Ф. (Прикладная механика, 2017)
В работе предложен алгоритм исследования распространения трещины в вязкоупругом теле. Использованием в схеме нагружения вместе с равномерно распределенными напряжениями на бесконечности сосредоточенных сил вводится неоднородность поля напряжений на линии расположения трещины. Побудовано алгоритм для дослідження докритичного зростання тріщини у в’язкопружному тілі при незначних розмірах зони зчеплення. Алгоритм проілюстровано числовими розв’язками декількох задач. У постановку цих задач введено зосереджені сили, що діють вздовж нормалей до тріщини. Ці сили можуть змінювати швидкість поширення тріщини, а також обумовлювати контакт її берегів. В останньому випадку встановлено значний вплив наявності області контакту на кінетичні криві. Також досліджено вплив зміщення лінії прикладання стискаючих сил відносно центральної нормалі до тріщини на кінетичні криві. An algorithm is built for studying the subcritical growth of crack in the viscoelastic body under small sizes of adhesion zone. This algorithm is illustrated by numerical solutions of several problems. The concentrated and acting along the normals to the crack forces are introduced into statement of these problems. These forces be a cause of change the speed of crack propagation as well as the crack faces contact. If the latter is the case, an essential effect of contact area presence on kinetic curves is established. It is established also an effect of a shift of the line of application of compression forces relative to the central normal to the crack on the kinetic curves.