К теории роста усталостных трещин нормального отрыва в тонких изотропных пластинах конечных размеров при одноосном растяжении – сжатии - Голуб, В.П.; Плащинская, А.В. (Прикладная механика, 2018)
В работе построена и экспериментально апробирована модель роста усталостных трещин нормального отрыва в тонких изотропных пластинах конечных размеров при одноосном симметричном и асимметричном растяжении – сжатии. Модель позволяет рассчитывать длительность инкубационной стадии и зависимость. Побудовано двохстадійну модель розповсюдження тріщин втоми нормального відриву в тонких ізотропних пластинах кінцевих розмірів при одновісному симетричному й асиметричному розтягу – стиску. Модель побудовано на основі підходу, що поєднує силову концепцію механіки тріщин і концепцію механіки континуальної пошкодженності. Модель апробовано експериментально на задачах розрахунку кінетики росту центральної тріщини втоми при одновісному симетричному та асиметричному знакозмінному і знакопостійному циклічних навантаженнях. A problem of constructing the two-stage model of the mode I fatigue crack propagation in the thin isotropic finite plates under uniaxial symmetrical and asymmetrical loading is solved. This model is constructed on the basis of an approach that combines the power concept of fracture mechanics and the continuum damage mechanics concept. The model is approved experimentally on the problems of the calculation of central fatigue crack kinetics under uniaxial symmetrical, asymmetrical with alternating signs and asymmetrical with constant signs cyclic loadings.