Влияние изменения параметров кривизны на напряженное состояние полых цилиндров с поперечным сечением в виде вогнутых полугофров - Григоренко, Я.М.; Рожок, Л.С. (Прикладная механика, 2018)
В пространственной постановке решена задача и проведен анализ напряженного состояния полых цилиндров с поперечным сечением в виде вогнутых соединенных полугофров, описанных укороченной гипоциклоидой, в зависимости от изменения параметров кривизны поперечного сечения. Досліджено вплив зміни параметрів кривизни на напружений стан порожнистих циліндрів (з поперечним перерізом у вигляді угнутих напівгофрів). Зміна зумовлена варіаціями радіуса рухомого кола та відстанню до його центра. Задачу розв'язано в просторовій постановці із застосуванням аналітичних методів відокремлення змінних, апроксимації функцій дискретними рядами Фур'є та чисельного методу дискретної ортогоналізації. Результати наведено у вигляді графіків розподілу полів переміщень і напружень. Проаналізовано отримані результати. An effect of changing the curvature parameters on the stress state of the hollow cylinders which cross sections has the form of concave semi-corrugations. This curvature varies due to the variation of moved circle radius and distance to its center. The problem is solved in the 3D formulation with use of analytical methods of separation of variables, approximation of functions by Fourier series and numerical method of discrete orthogonalization. The results are presented in the form of plots of displacement and stress distributions. Analysis of findings is given.