Амплитудно-частотные характеристики продольных и поперечных колебаний прямоугольных пьезокерамических пластин - Карлаш, В.Л. (Прикладная механика, 2018)
Данная статья посвящена дальнейшему развитию экспериментальных и аналитических методик исследования вынужденных колебаний прямоугольных пьезокерамических пластин, включая изучение их интенсивных поперечных резонансов. Розвинуто експериментальні та аналітичні методики дослідження вимушених коливань тонких прямокутних п’єзокерамічних пластин, включаючи вивчення їх інтенсивних поперечних резонансів. Зіставлення розрахованих і виміряних АЧХ повної провідності дає можливість визначати ефективні величини коефіцієнтів зв’язку і тангенси втрат енергії. Експериментально виявлено помітну анізотропію між поздовжніми й поперечними коливаннями пластини. The experimental and analytical methods of studying the thin rectangular piezoceramic plate vibrations including the forced transverse resonances study are described. The comparison of calculated and measured AFC of admittance makes possible to determine the effective values of the electro-mechanical coupling factors and loss energy tangents. A remarkable anisotropy between the longitudinal and lateral half-wave plate’s vibrations is revealed in experiments.