Посаг представниці козацької старшини Гетьманщини (на прикладі Є. В. Комаровської) - Морозова, А. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою дослідження є запровадження до наукового обігу та аналіз
історичного джерела – невідомого реєстру посагу 1772 р. представниці козацької
старшини Євдокії Василівни Комаровської, що зберігається в Державному архіві
Чернігівської області. Дотепер збереглася невелика кількість подібних документів
представників урядової старшини Гетьманщини взагалі й Чернігівського полку
зокрема. Опублікований реєстр посагу досліджений вперше, що обумовлює
наукову новизну публікації. Під час підготовки публікації методи дослідження
добиралися відповідно до мети, і найважливішими виявилися загальнонаукові
методи аналізу та дедукції. В археографічній публікації наведений текст реєстру
посагу та проаналізований його зміст. З'ясовані обставини складання документа
та наведені відомості про осіб, що в ньому згадуються. Висновки. Внутрішня
будова документа типова для тогочасних реєстрів приданого наречених
представників козацької старшини. Майно класифіковане та має свою внутрішню
градацію. Серед посагу переважає срібло, коштовний посуд, гроші, прикраси,
постільні приналежності. Вивчення статей реєстру дає змогу відтворити побут
представників козацької старшини того часу, визначити рівень достатку родини
бунчукового товариша Василя Івановича Комаровського. Abstract. The article aims to introduce into the scientific circulation and to make
an analysis of the historical source – an unknown register of the dowry of 1772 of a
representative of the Cossack officers Yevdokiia Vasylivna Komarovska. The register of
dowry is stored in the State Archives of Chernihiv Region. Up till now, a small number
of similar documents of the government officers of the Chernihiv Regiment were known.
The published register of the dowry was studied for the first time, which determines the
scientific novelty of the publication. In preparing the publication, the research methods
were selected in accordance with the purpose, and the most important were general scientifi
c methods of analysis and deduction. The archeographic publication contains the
text of the dowry register and analyzes its content. The circumstances of the document
have been clarified and information about the persons mentioned in it has been provided.
Conclusions. The internal structure of the document is typical for the registers of
dowry representatives of the Cossack officers. The property is classified and has its own
internal gradation. Among the dowry is dominated by silver, valuable utensils, money,
jewelry, bedding. The study of the articles of the register makes it possible to recreate
the life of the representatives of the Cossack officers of that time, to determine the level
of wealth of the family of Bunchuk’s comrade Vasyl Ivanovych Komarovskyi.