Історія створення професійної освіти у Російській імперії та провідних державах світу на сторінках «Народной энциклопедии» - Боровик, А. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою статті є аналіз змісту 10-го тому «Народной энциклопедии научных
и прикладных знаний», у якому охарактеризовано історію створення професійної освіти в Російській імперії та найрозвиненіших державах світу. На думку
авторів «Народной энциклопедии», головним завданням професійної освіти на
початку ХХ ст. була підготовка молодого покоління до практичної діяльності у галузі промисловості, торгівлі, землеробства та мистецтва. Виникнення цього напрямку підготовки фахівців для Російської держави виникла лише наприкінці ХІХ ст., хоч у Європі з розвитком техніки і промисловості потреба у кваліфікованих працівниках цих галузей виникла значно раніше. Методологічною
основою дослідження є принципи історизму, науковості та об'єктивності, що
сприяло досягненню неупередженості та достовірності під час з'ясування конкретних фактів та показу логіки розвитку змін в освітянській галузі. Наукова новизна статті полягає в тому, що використані в ній матеріали дозволяють
краще зрозуміти початковий етап створення професійної освіти в Російській
імперії та найрозвиненіших державах світу. Висновки. Наприкінці ХІХ ст. у
Російській імперії відбувається формування освітянських закладів професійної освіти. Розпочинається їх створення у сільськогосподарській сфері. До загальної їхньої мережі належали вищі, середні та нижчі навчальні установи. На основі
характеристики кожної з ланок професійної сільськогосподарської освіти показано мету, завдання та особливості кожної з них, наведені їхні кількісні характеристики. За подібною схемою розглядаються також розвиток технічної,
комерційної галузі професійної освіти, а також діяльність художніх та художньо-промислових навчальних закладів. Важливим аспектом розкриття цієї проблеми є те, що у другій частині статті показано розвиток професійної освіти
у провідних державах світу: Німеччині, Франції, Англії, Японії, США. Використовуючи порівняльні характеристики, вказано, що мережа закладів професійної підготовки у провідних державах світу створювалася і удосконалювалася на
основі потреб кожної з них. Причому у закордонних державах приділялася значна
увага освіченості та письменності всього населення. У Росії ж цим питанням не надавалося належної уваги. Based on the analysis of the content of the 10th volume of the "People's Encyclopedia
of Scientific and Applied Knowledge" describes the history of vocational education
in the Russian Empire and the most developed countries. According to the authors of
the "People's Encyclopedia" the purpose of vocational education in the early twentieth
century. was the preparation of the younger generation for practical activities in industry, trade, agriculture and art. The history of the emergence of this area of training for
the Russian state arose only in the late nineteenth century. Although in Europe with the
development of technology and industry, the need for skilled workers in these industries
arose much earlier. The article reviews the system of vocational education in the Russian
Empire begins with the agricultural sector. The general network of these institutions
included higher, secondary and lower educational institutions. Characterizing
each of the links of professional agricultural education shows the purpose, objectives
and features of each of them, their quantitative characteristics. A similar scheme also
considers the development of technical and commercial vocational education, as well
as the activities of art and art-industrial educational institutions. An important aspect
of solving this problem is that the second part of the article shows the development of
vocational education in the leading countries of the world: Germany, France, England,
Japan, USA. Using comparative characteristics, it is shown that the network of vocational education institutions in the leading countries of the world was created and improved based on the needs of each territory. Moreover, in foreign countries much attention
was paid to education and literacy of the entire population. In Russia, however, these issues were not given due attention.