Репресивна діяльність особливих відділів НКВС військових частин Червоної Армії та військових трибуналів у період від літа 1941, 1942 до осені 1943 рр.: за матеріалами архівів УСБУ в Чернігівській області та Державного архіву Чернігівської області (ДАЧО) - Студьонова, Л. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою даної статті є прагнення привернути увагу до маловивченої теми, а
саме діяльності особливих відділів НКВС військових частин Червоної Армії влітку 1941, 1942 і восени 1943 рр. Методологічно робота побудована за принципом аналітичного та історичного підходів. Наукова новизна: вперше на підставі
аналізу кримінальних справ трьох рядових воїнів Червоної Армії, уродженців Чернігівщини, відтворено репресивну діяльність Військових трибуналів. Із початком німецько-радянської війни особливі відділи НКВС військових частин, де служили
фігуранти кримінальних справ, ухвалювали безпідставні обвинувальні висновки.
Висновки: розгортання репресій спричинив виступ Й. Сталіна 3 липня 1941 р., у
якому він закликав організувати нещадну боротьбу з дезертирами, панікерами,
боягузами, поширювачами чуток, негайно віддавати їх суду Військового трибуналу, незважаючи на особи, та розстрілювати за антирадянську пропаганду. Особливі відділи НКВС військових частин не мали жодних обмежень у своїх діях.
Показовими у цьому плані є долі трьох бійців Червоної Армії – Петра Яковича
Отрощенка, Олексія Ілліча Жабинського, народжених у с. Рябці Чернігівського
району, та Федора Олександровича Атрощенка, уродженця с. Хмільниця Чернігівського району.
Проаналізовані кримінальні справи (№17540-ПФ і №8921-ПФ з фондів архіву УСБУ в Чернігівській області) та Державного архіву Чернігівської області (ДАЧО. Ф.Р-8840, оп. 3, спр. 2138), порушені проти цих людей, засвідчують, що
репресії в радянських військах були не менш масштабними, ніж проти цивільних
громадян. Щирі слова подяки Чернігівському районному осередку Національної спілки
краєзнавців України за попередньо надану інформацію про П. Я. Отрощенка,
Ф. О. Атрощенка та О. М. Жабинського, яка відіграла важливу роль у подальших пошуках. The purpose of this article is to draw attention to the little-studied topic of the
activities of the NKVD personnel units of the Red Army in the summer of 1941, 1942
and autumn 1943. Methodologically, the work is based on the principle of analytical
and historical approaches. Scientific novelty. For the first time, the repressive activities
of military tribunals were reproduced on the example of three fates of ordinary Red
Army soldiers, natives of Chernihiv region. Conclusions. This was facilitated by Stalin's speech on July 3, 1941, in which he called for a ruthless struggle against deserters, panickers, cowards, and rumors, and to bring them immediately before the Military Tribunal,
regardless of their identity. Shoot for counter-revolutionary conversations. The
NKVD's military units had no restrictions on their actions. The fates of three Red Army
soldiers are significant – Petro Yakovlevich Otroshchenko, Oleksiy Ilyich Zhabynsky,
born in the village of Riabtsi, Chernihiv district, and Fedor Oleksandrovych Atroshchenko,
a native of the village of Khmilnytsia, Chernihiv district. Analyzed archival and criminal cases under №17540-PF and №8921 PF from the
funds of the archive of the USBU in Chernihiv region and the State Archives of Chernihiv
Oblast (SAChO. FR-8840, op. 3, spr. 2138), filed against these people, testify that
the repression in the Soviet army was no less striking than in civil society. Sincere words of gratitude to the Chernihiv district branch of the National Union of Local Historians of Ukraine for the previously provided information about P. Ya.
Otroshchenko, F. O. Atroshchenko and O. M. Zhabynsky, which played an important role in further research.