Вуглеводні Мексиканської затоки: їх генезис та масштаби міграції на поверхню і в атмосферу - Якимчук, М.А.; Корчагін, І.М. (Доповіді НАН України, 2020)
Наведено результати рекогносцирувального обстеження локальних ділянок розташування ряду нафтових
сліків у різних районах Мексиканської затоки. Експериментальні дослідження з використанням прямопошукової технології частотно-резонансної обробки та інтерпретації супутникових знімків і фотознімків
проведені з метою вивчення особливостей глибинної будови на ділянках розташування сліків. Результати інструментальних вимірювань свідчать про те, що всі дев'ять ділянок обстеження в затоці розташовані над вулканами, в межах яких здійснюється синтез нафти, конденсату та газу на межі 57 км. У контурах таких вулканів існують глибинні канали, по яких нафта, конденсат і газ мігрують у верхні горизонти розрізу і можуть поповнювати вже сформовані поклади на родовищах ВВ. Якщо надійних покришок над
такими каналами немає, нафта, конденсат і газ можуть мігрувати у водну товщу, а газ далі — в атмосферу.
У процесі такої міграції формуються газові сипи на морському дні і нафтові сліки на водній по верхні. Вимірами підтверджено наявність усіх раніше встановлених типів вулканів, у яких на глибині 57 км відбувається синтез ВВ. Це вулкани, заповнені: 1) сіллю, 2) осадовими породами, 3) вапняками, 4) гранітами, 5) ультрамафічними породами. Дослідженнями на ділянці в районі аварійної свердловини виявлено в затоці значну кількість вулканів, у межах яких немає умов для синтезу ВВ і бурштину. Це вулкани, заповнені: 1) доломітами, 2) мергелями, 3) кременистими породами, а також 4) базальтами і 5) кімберлітами. Принципово
важливе значення мають отримані інструментальними вимірами додаткові свідчення на користь глибинного (абіогенного) генезису нафти, конденсату та газу. На підставі численних фактів фіксації сигналів від
нафти, конденсату та газу на межі їх синтезу 57 км у Мексиканській затоці та в інших регіонах світу можна висловити припущення про міграцію абіогенного метану в атмосферу Землі в колосальних обсягах!
Метанові сипи і нафтові сліки можуть служити індикаторами активності вулканів, у яких здійснюється синтез ВВ. У цих випадках буріння свердловин на ділянках розташування глибинних каналів міграції абіогенних ВВ у верхні горизонти розрізу може бути пов'язано з великими ризиками — з аварійними ситуаціями під час буріння. The results of a reconnaissance survey of local areas, where a number of oil slicks are located in various regions
of the Gulf of Mexico, are presented. Experimental studies using the direct-prospecting technology of frequency-
resonance processing and the interpretation of satellite and photo images were carried out in order to
study the features of the deep structure in the areas, where slicks are located. The results of instrumental measurements
indicate that all nine survey sites in the Gulf are located above volcanoes, within which the synthesis
of oil, condensate, and gas is carried out at the conditional border of 57 km. In the contours of such volcanoes,
there are deep channels through which oil, condensate, and gas migrate to the upper horizons of the
cross-section and can replenish the already formed deposits in hydrocarbon fields. In the absence of reliable
seals over such channels, oil, condensate, and gas can migrate into the water column, and gas further into the
atmosphere. During this migration, gas seeps are formed on the seabed and oil slicks on the water surface. The
measurements confirmed the presence of all previously established types of volcanoes, in which conditions for
the hydrocarbon synthesis exist at a depth of 57 km. These are volcanoes filled with 1) salt, 2) sedimentary
rocks, 3) limestones, 4) granites, and 5) ultramafic rocks. Studies at the site near the emergency well indicate
that there are a significant number of volcanoes in the Gulf, within which there are no conditions for the synthesis
of hydrocarbons and amber. These are volcanoes filled with 1) dolomites, 2) marls, 3) siliceous rocks, as
well as 4) basalts and 5) kimberlites. The additional evidence is obtained by instrumental measurements in
favor of the deep (abiogenic) genesis of oil, condensate, and gas is of fundamental importance. Numerous facts
of fixing the signals from oil, condensate, and gas at the conditional boundary of their synthesis of 57 km in
the Gulf of Mexico and in other regions of the world allow us to make an assumption about the migration of
abiogenic methane into the Earth’s atmosphere in colossal volumes! Methane seeps and oil slicks can serve as
indicators of the activity of volcanoes in which hydrocarbons are synthesized. In these cases, drilling wells
in the areas of the location of deep channels of the migration of abiogenic hydrocarbons to the upper horizons
of the cross-section may be associated with great risks — with emergency situations during drilling.