Посилення кисневотранспортної функції еритроцитів після гіпотермічного зберігання під дією низькомолекулярної фракції кордової крові людини і препарату Актовегін - Гулевський, О.К.; Ахатова, Ю.С.; Жаркова, Є.Є. (Доповіді НАН України, 2020)
Вивчено вплив низькомолекулярної фракції (до 10 кДа), отриманої з кордової крові людини, та препарату
Актовегін на вміст різних форм гемоглобіну в еритроцитах, що зберігалися за гіпотермічних умов (2—4 °С)
протягом 21 доби. Відомо, що в процесі тривалого зберігання еритроцитів відбувається зміна співвідношення між формами гемоглобіну в напрямку зменшення відносного вмісту оксигемоглобіну та збільшення
дезокси- і метгемоглобіну, внаслідок чого зменшується і його спорідненість до кисню. Встановлено, що після
інкубації еритроцитів у реабілітаційному середовищі з кожним із досліджуваних низькомолекулярних препаратів вірогідно підвищується вміст оксигемоглобіну та зменшується кількість дезокси- і метгемоглобіну
відносно контрольних зразків. У результаті збільшується коефіцієнт оксигенації, який відображає насиченість гемоглобіну киснем, до рівня, характерного для свіжовиділених еритроцитів. Отримані дані свідчать
про те, що низькомолекулярна фракція з кордової крові людини та препарат Актовегін нормалізують співвідношення форм гемоглобіну еритроцитів після гіпотермічного зберігання, але більш ефективним є препарат Актовегін. We study the effect of a low-molecular fraction (below 10 kDa) derived from human cord blood and Actovegin
on the content of various forms of hemoglobin in erythrocytes stored under hypothermia (2-4 °С) for 21
days. During the long-term storage of erythrocytes, there is known to be a change in the hemoglobin forms
ratio toward the decrease of the relative content of oxyhemoglobin and an increase of deoxy- and methemoglobin.
As a result, the affinity of hemoglobin for oxygen reduces. The incubation of erythrocytes in a rehabilitation
medium with each of the studied low-molecular drugs was found to be crucial to increase the content of oxyhemoglobin
and to reduce the amounts of deoxy- and methemoglobin relative to the control. As a result, there
was a rise in the oxygenation coefficient, reflecting the oxygen saturation of hemoglobin, up to the level characteristic
of freshly isolated erythrocytes. The data obtained show that the human cord blood low-molecular
fraction and the Actovegin normalize the ratio of hemoglobin forms in hypothermically stored erythrocytes, but
the use of the Actovegin drug is more effective.