Особливості глибинної будови кальдери вулкана Узон на Камчатці і вибухової воронки на Ямалі - Якимчук, М.А.; Корчагін, І.М. (Доповіді НАН України, 2020)
Наведено результати рекогносцирувального обстеження локальних зон у межах нафтової площадки вулкана Узон, Богачовського родовища нафти, ділянки розташування вибухової воронки на Ямалі. Експериментальні дослідження з використанням прямопошукової технології частотно-резонансної обробки та інтерпретації супутникових знімків і фотознімків проведені з метою вивчення особливостей глибинної
будо ви ділянок обстеження. Результати інструментальних вимірювань свідчать про те, що всі ділянки обстеження розташовані над вулканами осадових порід, у межах яких практично завжди здійснюється синтез нафти, конденсату та газу на межі 57 км. У контурах генеруючих вуглеводні (ВВ) вулканів існують
глибинні канали, по яких нафта, конденсат і газ мігрують у верхні горизонти розрізу і можуть поповнювати вже сформовані поклади на родовищах ВВ. У разі відсутності надійних покришок над такими каналами нафта, конденсат і газ можуть мігрувати на поверхню, а газ далі — в атмосферу. Вимірами в межах
відносно великої площі в районі вулкана Узон підтверджено наявність всіх раніше встановлених типів вулканів. Це вулкани, заповнені: 1) сіллю; 2) осадовими породами 1—6 груп; 3) вапняками; 4) доломітами;
5) мергелями; 6) кременистими породами; 7) гранітами; 8) базальтами; 9) ультрамафічними породами;
10) кімберлітами. Принципово важливе значення мають отримані інструментальними вимірами додаткові свідчення на користь глибинного (абіогенного) генезису нафти, конденсату та газу. Численні факти
фіксації сигналів від нафти, конденсату та газу на границі їх синтезу 57 км у межах ділянок обстеження і в
інших регіонах світу дають підставу констатувати міграцію абіогенного метану в атмосферу Землі в колосальних обсягах! Локальні зони міграції газу в атмосферу можуть служити індикаторами активності
вулканів, в яких здійснюється синтез ВВ. У цих випадках буріння свердловин на ділянках розташування глибинних каналів міграції абіогенних ВВ у верхні горизонти розрізу може бути пов'язано з великими ризиками — з аварійними ситуаціями під час буріння. The results of a reconnaissance survey of local zones within the oil site of the Uzon volcano, Bogachevskoye oil
field, and site of the explosive crater in Yamal are presented. Experimental studies using the direct-prospecting
technology of a frequency-resonance processing and interpretation of satellite images and photographs are
carried out to study the features of the deep structures of the survey areas. The results of instrumental measurements
indicate that all survey sites are located above volcanoes of sedimentary rocks, within which the synthesis
of oil, condensate and gas is almost always carried out at the 57 km border. In the contours of HC-generating
volcanoes, there are deep channels through which oil, condensate, and gas migrate to the upper horizons
of the cross-section and can replenish the already formed deposits in HC fields. In the absence of reliable seals
over such channels, oil, condensate, and gas can migrate to the surface, and gas further enters the atmosphere.
Measurements within a relatively large area around the Uzon volcano confirmed the presence of all previously
identified types of volcanoes. These are volcanoes filled with: 1) salt; 2) sedimentary rocks of 1-6 groups; 3) limestones;
4) dolomites; 5) marls; 6) siliceous rocks; 7) granites; 8) basalts; 9) ultramafic rocks; 10) kimberlites.
Additional evidence obtained by instrumental measurements in favor of the deep (abiogenic) genesis of oil, condensate,
and gas is of fundamental importance. Numerous facts of fixing the signals from oil, condensate, and gas
at the boundary of their synthesis 57 km within the survey areas and in other regions of the world allow us to
state that abiogenic methane is migrating into Earth’s atmosphere in colossal volumes! Local zones of the gas
migration into the atmosphere can serve as indicators of the activity of volcanoes in which hydrocarbons
are synthesized. In these cases, drilling wells in the areas of the location of deep channels for the migration of
abiogenic hydrocarbons to the upper horizons of the cross-section may be associated with great risks — with
emergency situations during the drilling.