Перспективи редагування геному за допомогою CRISPR/Cas, або як опанувати "генетичні ножиці" (Нобелівська премія з хімії 2020 року) - Комісаренко, С.В.; Романюк, С.І. (Вісник НАН України, 2020)
Нобелівську премію з хімії у 2020 р. присуджено двом дослідницям у галузі
молекулярної біології — француженці Еммануель Шарпантьє (Emmanuelle
Charpentier), яка нині очолює Відділення наук про патогени при Товаристві
Макса Планка в Берліні, та американці Дженніфер Дудні (Jennifer Doudna)
з Каліфорнійського університету в Берклі — за «розвиток методу редагування геному». У пресрелізі Нобелівського комітету зазначено, що лауреатки відкрили один з найпотужніших інструментів генної технології —
CRISPR/Cas9, або так звані «генетичні ножиці». Цей метод сприяв
отриманню у фундаментальних дослідженнях багатьох важливих результатів. Зокрема, дослідники рослин змогли створити культури, стійкі до
цвілі, шкідників та посухи. У медицині тривають клінічні випробування
нових методів лікування раку, а мрія про те, щоб вилікувати спадкові захворювання, ось-ось стане реальністю. «Генетичні ножиці» вивели науки про життя на новий етап розвитку і дають людству величезну користь. The Nobel Prize in Chemistry in 2020 was awarded to two researchers in the field of molecular biology: French Emmanuelle
Charpentier, who currently heads the Max Planck Unit for the Science of Pathogens (Berlin, Germany), and
American Jennifer Doudna of the University of California (Berkeley, CA, USA) “for the development of a method for
genome editing.” The press release of the Nobel Committee states that the winners have discovered one of the most powerful
tools of genetic technology, CRISPR/Cas9, or so-called “genetic scissors.” This method has helped to obtain many
important results in basic research. In particular, plant researchers have been able to create crops that are resistant to
mold, pests and drought. In medicine, clinical trials of new methods of cancer treatment are underway, and the dream of
curing hereditary diseases is about to become a reality. “Genetic scissors” have brought the life sciences to a new stage of
development and are of great benefit to mankind.