Дослідження та моделювання напружено-деформованого стану стелин шатрової та склепистої форми - Калініченко, О.В.; Ступнік, М.І. (Геотехнічна механіка, 2018)
У роботі виконано дослідження та наведено результати моделювання напружено-деформованого стану стелин шатрової та склепистої форми. Прийняті величини гірського тиску відповідали гірничотехнічним умовам відпрацювання родовищ Криворізького басейну на глибинах понад 1200 м. Розрахунок напружень та деформацій виконано методом кінцевих елементів за допомогою програми «Ansys» версії 16.0. В работе выполнены исследования и приведены результаты моделирования напряженно-деформированного состояния потолочин шатровой и сводчатой формы. Принятые величины горного давления отвечали горнотехническим условиям отработки месторождений Криворожского бассейна на глубинах свыше 1200 м. Расчет напряжений и деформаций выполнен методом конечных элементов по программе «Ansys» версии 16.0 The paper studies and presents results of modeling of stress-strain state of the tent and arched crowns. The accepted values of rock pressure corresponded to mining and technical conditions of Kryvbas deposits at the depths of over 1200 m. Calculation of stresses and strains was performed by finite element method on the basis of Ansys 16.0.