Безпека дальнього транспорту газу - Бунько, Т.В.; Сафонов, В.В.; Стрежекуров, Е.Є.; Мацук, З.М. (Геотехнічна механіка, 2018)
Актуальною є розробка відповідних нормативних документів, вимоги і положення яких повинні бути обов'язковими для всіх суб’єктів господарювання, що експлуатують і обслуговують магістральні газопроводи (МГ), а також для суб’єктів господарювання, які займаються обстеженням та контролем технічного стану об'єктів МГ. Запропоновано послідовність заходів щодо вирішення цих питань, яка дозволить оптимізувати витрати на обстеження та відновлення МГ за критеріями економічної доцільності, коли вартість реалізації компенсійно-реабілітаційних заходів щодо зменшення ризику не перевищує вартості нового будівництва та наслідків ймовірності аварії і/або відмови при збільшенні ризику. Актуальна разработка соответствующих нормативных документов, требования и положения которых должны быть обязательными для всех субъектов хозяйствования, эксплуатирующих и обслуживающих МГ, а также для субъектов хозяйствования, занимающихся обследованием и контролем технического состояния объектов МГ. Предложена последовательность мер, направленных на решение этих вопросов, которая позволит оптимизировать затраты на обследование и восстановление МГ по критериям экономической целесообразности, когда стоимость реализации компенсационно-реабилитационных мер по снижению риска не превышает стоимости нового строительства и последствий вероятной аварии и/или отказа при увеличении риска. A strong business case also presents elaboration of proper normative documents, requirements and regulations of which should be obligatory for all subjects of economy, who exploit and maintain main gas pipelines, as well as for those who inspect and control technical state of the MP objects. The sequence of actions aimed at solving of these problems is proposed, which will optimize cost of the MP inspection and renewal in accordance with criteria of financial viability, when cost of compensation and remedial actions for reducing the risks do not exceed costs of new object building and consequences of possible accidents and/or failures in case of the increased risk.