Встановлення ефективної ширини заходки драглайну при відпрацюванні надрудного уступу з водопонижуючими свердловинами - Собко, Б.Ю.; Ложніков, О.В. (Геотехнічна механіка, 2018)
Розглянуто вплив водопонижуючих свердловин, які розташовані на покрівлі надрудного уступу на організацію екскаваційних робіт на розкривній ділянці кар’єру. На підставі встановленої залежності параметрів елементів надрудного уступу і кількості пересувань водопонижуючих свердловин від ширини заходки драглайну, визначено ефективну схему перенесення водопонижуючих свердловин на надрудному уступі. Рассмотрено влияние водопонижающих скважин, расположенных на кровле надрудного уступа на организацию экскавационных работ на вскрышном участке карьера. На основании установленной зависимости параметров элементов надрудного уступа и количества передвижений водопонижающих скважин от ширины заходки, определена эффективная схема переноса водопонижающих скважин на надрудному уступе. The article deals with the research results on determining effective parameters for the above-ore bench elements when dewatering wells are located on it during development of flooded placer deposits. The influence of dewatering wells located on the roof of above-ore bench on the excavation works in the overburden site of the pit is considered.