Організація аварійно-відновлювальних робіт після вибуху газу на громадянських і промислових об'єктах - Крекнін К.А. (Геотехнічна механіка, 2018)
Визначено критерії ефективності та безпеки з розбирання руйнувань. На основі аналізу проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що пов’язані з руйнуванням будівель, споруд і транспортних мереж, та досліджень з цієї проблеми, запропоновано показники та вимоги, за якими слід оцінювати ефективність та безпеку процесів розбирання руйнувань будівель та використання засобів механізації. Одержано залежності, які дозволяють прогнозувати характер утворення уламків у завалах на прилеглих територіях. Определены критерии эффективности и безопасности разборки разрушений. На основе анализа проведения работ по ликвидации последствий чрезвычайных ситуаций, связанных с разрушением зданий, сооружений и транспортных сетей, и исследований по этой проблеме, предложены показатели и требования, по которым следует оценивать эффективность и безопасность процессов разборки разрушений зданий и использования средств механизации. Получены зависимости, позволяющие прогнозировать характер образования обломков в завалах на прилегающих территориях. Criteria of efficiency and safety of obstruction removal were determined. On the basis of analysis of performed works on liquidation of consequences of extraordinary situations with collapse of buildings, installations and transportation networks and research works on this problem, factors and requirements are proposed, by which efficiency and safety of processes of ruined building removal and use of facilities of mechanization should be estimated. Dependences are established, which allow forecasting nature of debris formation in obstructions on adjoining territories.