Система коллективного спасения горнорабочих при возникновении аварий в угольной шахте - Кокоулин, И.Е.; Ященко, И.А.; Клименко, А.А. (Геотехнічна механіка, 2018)
В общем случае на шахте должна быть организована система коллективного спасения горнорабочих, включающая использование самоспасателей, пункта переключения горнорабочих в резервные самоспасатели (ППС) и пункта коллективного спасения (ПКСП). Если расположение последних закладывается в проект развития или реконструкции шахты, то места расположения ППС привязаны к конкретной аварийной ситуации. Впервые предложен метод их выбора для всех вариантов возникновения аварий в шахте с учетом человекоемкости аварийных и угрожаемых участков и аварийного вентиляционного режима. Реализация его будет способствовать повышению эффективности аварийной эвакуации и безопасности труда горнорабочих. В загальному випадку на шахті повинна бути організована система коллективного порятунку гірників, що включає використовування саморятівників, пункту переключенія гірників у резервні саморятівники (ППС) і пункту колективного порятунку (ПКСП). Якщо розташування останніх закладається в проект розвитку або реконструкції шахти, то місця розташування ППС прив'язані до конкретної аварійної ситуації. Вперше запропоновано метод їх вибору для всіх варіантів виникнення аварій у шахті з урахуванням людиноємності аварійних і загрозливих ділянок і аварійного вентиляційного режиму. Реалізація його сприятиме підвищенню ефективності аварійної евакуації і безпеки праці гірників. In general case on a mine the system of collective rescue of miners, including the use of self-rescuers, point of switching miners in reserve self-rescuers (PPS) and stationary point of collective rescue (PKSP), must be organized. If the location of the PKSP put into the project of development or reconstruction of mine, the places of the PPS location are tied to the concrete emergency situation. The method of their choice for all variants of origin of emergency is first offered in a mine taking into account man-capacity of emergency and threatened areas and emergency ventilation regime. Realization of him will be instrumental in the increase efficiency of emergency evacuation and safety of labour of miners.