Спосіб евакуації природного газу з ділянки магістрального газопроводу, яка підлягає ремонту - Бунько, Т.В.; Сафонов, В.В.; Мацук, З.М. (Геотехнічна механіка, 2018)
Суттєвою складовою витрат під час проведення поточних, планових та аварійних ремонтів магістральних газопроводів є газ, що стравлюється до атмосфери. Під час ремонтних або профілактичних робіт на магістральних трубопроводах спостерігається надходження частки газу у атмосферу, що призводить до економічних збитків і негативно впливає на навколишнє середовище. У світовій практиці відомі міри, які запобігатимуть цьому негативному явищу, але в Україні вони використовуються недостатньо. Причинами цього є не тільки відсутність технічної чи методичної, а навіть нормативно-правової бази організації евакуації природного газу із магістральних трубопроводів. Пропонується створити новий підхід до організації цього процесу і керування його протіканням і створення нормативного документу, який включатиме відомості щодо технічних, топографічних, геоінформаційних та кліматичних характеристик місця проведення робіт, організаційно-технічних заходів, складу і характеристики мобільних компресорних станцій, підготовчих робіт і власне перекачуванню газу, зв'язку, функціональних обов'язків та порядку взаємодії виробничого персоналу, вимог безпеки під час проведення робіт, можливих аварійних ситуаціях та аваріях, їх локалізації та ліквідації, охорони навколишнього середовища. Существенной составляющей расходов при проведении текущих, плановых и аварийных ремонтов магистральных газопроводов является газ, стравливаемый в атмосферу. При ремонтных или профилактических работах на магистральных трубопроводах наблюдается поступление части газа в атмосферу, приводящее к экономическим убыткам и негативно влияющее на окружающую среду. В мировой практике известны меры, предотвращающие это негативное явление, но в Украине они используются недостаточно. Причина этого - не только отсутствие технической или методической, а даже нормативно-правовой базы организации эвакуации природного газа из магистральных трубопроводов. Предлагается новый подход к организации этого процесса и управлению его протеканием и создание нормативного документа, включающего сведения о технических, топографических, геоинформационных и климатических характеристик места проведения работ, организационно-технических мероприятиях, составе и характеристиках мобильных компрессорных станций, подготовительных работах и собственно перекачивании газа, связи, функциональных обязанностях и порядке взаимодействия производственного персонала, требованиях безопасности при проведении работ, возможных аварийных ситуациях и авариях, их локализации и ликвидации, охране окружающей среды. Gas is the substantial constituent of charges during conducting of permanent, planned and emergency repairs of main gas pipelines , that кудуфыув to the atmosphere. At repair or prophylactic works on mine pipelines the part of gas arrives in an atmosphere, that results in economic losses and negatively influences on an environment. Measures preventing this negative phenomenon are known in world practice, but in Ukraine they are known and used not enough. The reasons of it are absence of technical or methodical not only, and even normatively-legal base of organization evacuation of natural gas from main pipelines. It is offered new approach to organization of this process and management by his flowing and creation of normative to the document, which will include information in relation to technical, topographical, geoinformation and climatic descriptions of place conducting of works, organizationallytechnical measures, composition and description of the mobile compressor stations, preparatory works and actually to pumping over of gas, communication, functional duties and order of co-operation of production staff, requirements of safety during conducting of works, possible emergency situations and failures, their localization and liquidation, guarding of environment.