Міста Волинської губернії у довідкових виданнях другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Добржанський, С. (Краєзнавство, 2019)
У статті проаналізовано особливості висвітлення розвитку міст Волинської губернії в довідникових виданнях другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Основна увага акцентована на порівняльному аналізі
статистичних даних щодо чисельності та структури населення, наявності житлової і транспортної
інфраструктури тощо. Доведено, що у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. було надруковано досить
велику кількість довідкової літератури, присвяченої Волинській губернії та безпосередньо її містам.
Відповідні видання зазвичай мали певне тематичне спрямування і, залежно від цього, власну специфіку
інформаційного наповнення. Книги, підготовлені за участі Військового відомства вирізнялися наявністю
даних стратегічного характеру (наприклад, про розвиток інфраструктури), які могли бути корисними
у випадку війни; Міністерства внутрішніх справ – статистикою промислового та фінансового характеру, адже саме це відомство відповідало за розвиток міського господарства; Волинської єпархії – відомостями про православні церкви та релігійний розвиток. Тим не менш, практично у кожному із видань можна знайти загальні історичні відомості та поточні демографічні показники. Об'єднувало їх
і антисемітське спрямування: чисельне у містах єврейське населення часто звинувачувалося в негігієнічності та торговельно-фінансовому засиллі. Відзначено, що Волинська губернія вирізнялася відносно невеликою кількістю міст, які за багатьма показниками поступалися, наприклад, південноукраїнським полісам, що знайшло своє відображення у тогочасній довідковій літературі. The article analyzed the features of urban development of Volhynian Governorate in references works of
the second half of XIXth – early of the XXth century. The basic attention was accented on the comparative
analysis of statistical data, on the quantity and the structure of the population, availability of residential and
transport infrastructure and so on. In the second half of the nineteenth and early twentieth centuries, various
government agencies published many reference books. Each of the publications had its own thematic direction
and specificity of information content. Books of the military Ministry distinguished by the presence of strategic
data (for example, on infrastructure development), which are useful in the case of war. There are a lot of industrial
and financial Statistics in the Ministry of Internal Affairs publications. This agency is responsible for
the development of the municipal economy. The publication of the Volyn diocese contained information about
the Orthodox Churches and religious development. Almost every edition has general historical information
and current demographics. Most books have anti-Semitic direction. The urban Jewish population was blamed
for the lack of hygiene and financial and financial domination. It was noted that the Volhynian Governorate
was characterized by the relatively small number of cities which by the many indicators were inferior to, for
example, polis of South Ukrainian. This influenced the peculiarities of the then reference literature.