Волинський обласний провід ОУН (м) у 1941–1944 рр.: структура та кадровий склад - Зек, Б. (Краєзнавство, 2019)
Діяльність підпілля ОУН(м) у роки німецької окупації залишається однією із маловивчених наукових тем. У цьому відношенні регіон Волині заслуговує на окрему увагу. Насамперед це пов'язано з тим, що на цій території діяли інші формації українського визвольного руху та течії Руху опору. Яким чином постав волинський обласний провід ОУН(м) на разі невідомо. На початку нацистської окупації одним із перших його керівників був Анатолій Кабайда. Згодом на цій посаді його замінили Микола Книш та Кіндрат Швець. Частина членів обласного проводу ОУН(м) прибула із території Краківського генерал-губернатоства. На початковому етапі мельниківці займались пропагандистською робою, створювали освітні курси, розбудовували мережу підпілля шляхом залучення нових членів. Структурно обласний провід поділявся на Луцьку, Ковельську і Володимир-Волинську екзекутиви, до складу яких входило декілька менших районів. Чи не найбільше відомо про діяльність мельниківців на території Луцької і Володимир-Волинської екзекутив. Матеріали дослідження дозволяють зробити припущення, що підпілля ОУН(м) на Волині відчувало нестачу кадрів. Так, керівники обласного проводу одночасно були керівниками і Луцької екзекутиви. Про Ковельську екзекутиву відомо найменше. У 1943 р. на території Волині починають виникати військові формування ОУН(м). Поетапно висвітлити цей процес на разі неможливо. До цього періоду відноситься активна фаза протистояння із ОУН(б). Останній фактор став чи не найголовнішою перепоною у розгортанні мельниківського підпілля на Волині. Частина їхніх формувань була роззброєна. ОУН(б) вдавалась до фізичної ліквідації своїх опонентів. Восени 1943 р. із залишків військових формувань ОУН(м) було сформовано Український легіон самооборони. Голова обласного проводу Кіндрат Швець залишив територію Волині разом із легіоном самооборони. Підпільна мережа ОУН(м) післявоєнного періоду продовжувала діяти, але претендує на окреме вивчення. The OUN (M) underground activity during the years of German occupation remains one of insufficiently known scientific subjects Volyn region is worthy special attention in this respect. First of all it is connected with the fact that there were other formations of the Ukrainian liberation movement and currents of the Resistance movement on this territory. It is unknown how the Volyn OUN organization appeared. At the beginning of Nazi occupation Anatoliy Kabaida was one of the first scientific leaders. Later Mykola Knysh and Kindrat Shvets replaced him on this past. Some part of members of regional OUN (M) organization arrived from the territory of Krakiv General Government. First «melnykivtsi» were engaged in propagandistic work, they organized educational courses, expanded underground network involving new members. According to the investigative materials we can assume that the OUN underground was short of personnels. So the leaders of regional organization were the leaders of the Lutsk executive at the same time The Kovel executive is know the least. In 1943 same army formations of the OUN (M) began to appear on the territory of Volyn. It is impossible to give clear treatment of this process at the time. And the active phase of opposition to OUN (B) dates from this period. The latter factor could be the main obstacle in expanding «melnykivski» underground in Volyn. Some of their formations were disarmed. The OUN (B) tried to liquidate their opponents physically. In Autumn 1943 the Ukrainian legion of self-defence was formed out of the remains of the OUN army formations. The leader of the regional organization Kindrat Shvets left the territory of Volyn together with the legion of self-depence. The OUN underground network in the postwar period pretends to be studied separately.