Джерела з вивчення історії і охорони пам'яток на Волині у 1920-х – 1930-х роках - Кінд-Войтюк, Н. (Краєзнавство, 2019)
У статті аналізуються і вводяться до наукового обігу джерела з вивчення краєзнавчої та пам'яткоохоронної роботи на Західній Волині у 1920-х – 1930-х роках. Історико-краєзнавчі дослідження та
пам'яткоохоронна робота 1920-х – 1930-х років на Волині репрезентовані друкованими та рукописними
джерелами, які відклалися у фондах державних архівів, відділів рукописів Львівської наукової бібліотеки
імені В. Стефаника Національної академії наук України та Національної бібліотеки України імені В. Вернадського, Волинського і Кременецького краєзнавчих музеїв, Архіву нових актів Республіки Польща.
Значний масив названих вище матеріалів знаходиться насамперед у державних архівах Волинської
та Рівненської областей. Тут, зокрема, зберігаються матеріали листування вищих офіційних установ
з місцевими органами самоврядування, їх розпорядження стосовно збору і подання відомостей про
пам'ятки старовини, переписка громадських осередків і товариств щодо нових надходжень до музеїв,
підготовки й проведення реконструктивних і ремонтних робіт, ін. Аналіз джерел з означеної проблеми засвідчує, що більшість їх відзначається значною інформативною насиченістю, достовірністю і різноплановістю. Це дозволяє загалом достатньою мірою прослідкувати особливості краєзнавчої та пам'яткоохоронної роботи на Волині, висвітлити діяльність наукових товариств, музеїв та окремих шанувальників старовини, об'єктивно оцінити їх зусилля. Багатьом документам притаманні заідеологізовані концепції офіційної польської історичної науки, але критичне їх опрацювання складає неоціненну базу для розкриття проблеми. The article analyzed and introduced into scientific circulation sources for the study of local lore and monument
protection works on the Western Volyn in 1920-ies – 1930-ies. Istoriko-of regional studies and monument
protection work of the 1920-ies – 1930-ies in the Volyn region are presented printed and manuscript sources,
are deposited in the collections of the state archives, Department of manuscripts of the Lviv scientific library
named. Stefanyk National Academy of Sciences of Ukraine and National library of Ukraine named. Vernadsky,
Volyn and Kremenets local history museums, the Archive of new acts of the Republic of Poland.
A considerable array of the above-mentioned materials is primarily in the state archives of Volyn and Rivne
regions. Here, in particular, stores the correspondence of the highest official agencies, local authorities, their
orders regarding the collection and reporting of ancient monuments, the correspondence of public organizations
and societies concerning new acquisitions to the museums, the preparation and conduct of reconstructive and
repair work, etc.
The analysis of the sources outlined the problem shows that the majority of them differs significantly informative
richness, authenticity and diversity. This makes it possible, in general, to sufficiently trace the features of
local lore and conservation work in Volyn, to cover the activities of scientific societies, museums and individual
admirers of antiquity, to objectively evaluate their efforts. Many documents contain ideologized concepts of official
Polish historical science, but their critical elaboration provides an invaluable basis for exposing the problem.