Використання безпілотних літальних апаратів для обстеження аварійних та загрозливих дільниць при виникненні аварійних ситуацій у вугільних шахтах і на будівельних об'єктах - Булат, А.Ф.; Бунько, Т.В.; Шатов, С.В.; Кокоулін, І.Є.; Ященко, І.О.; Папірник, Р.Б. (Геотехнічна механіка, 2018)
У ході реалізації заходів щодо порятунку людей і ліквідації аварії, передбачених планом ліквідації аварій, виникає ситуація, коли ефективність роботи гірничорятувальних частин знижується внаслідок недостатності інформації щодо аварійних і загрожуваних ділянок шахти на момент вживання протиаварійних заходів. Традиційні моніторингові засоби відсутні, а отримання інформації у ході аварії людиною створює небезпеку для її життя. Стан аварійної зони нестабільний, в ній відбуваються нестаціонарні аерогазотермодинамічні процеси, порушуються геометричні характеристики і підвищується захаращеність виробок, що робить неможливим вимірювання параметрів протікання аварійної ситуації людиною. Вихід може бути знайдено у використовуванні робототехнічних засобів моніторингу. Такі засоби (гусеничні, змієподібні, літаючі) широко використовуються за кордоном, проте на вугільних шахтах України поки не знаходять застосування. Причому перевагу слід надавати безпілотним літальним апаратам (БПЛА) зважаючи на їх високу меневреність, незалежність від характеру нерівності грунту під час руху за маршрутом обстеження аварійної зони, швидкість переміщення і обробки інформації, можливості прямого нагляду. В ходе реализации мероприятий по спасению людей и ликвидации аварии, предусмотренных планом ликвидации аварий, возникает ситуация, когда эффективность работы горноспасательных частей снижается вследствие недостаточности информации об аварийных и угрожаемых участках шахты на момент принятия противоаварийных мер. Традиционные мониторинговые средства отсутствуют, а получение информации в ходе аварии человеком создает опасность для его жизни. Состояние аварийной зоны нестабильно, в ней происходят нестационарные аэрогазотермодинамические процессы, нарушаются геометрические характеристики и повышается загроможденность выработок, что делает невозможным проведение замеров параметров протекания аварийной ситуации человеком. Выход может быть найден в использовании робототехнических средств мониторинга. Такие средства (гусеничные, змеевидные, летающие) широко используются за рубежом, однако на угольных шахтах Украины пока не находят применения. Причем предпочтение следует отдавать беспилотным летательным аппаратам (БПЛА) ввиду их высокой меневренности, независимости от характера неровности почвы при движении по маршруту обследования аварийной зоны, скорости перемещения и обработки информации, возможностей прямого наблюдения. During realization of measures on rescuing people and elimination of accident stipulated by the plan of accident elimination, a situation can occur, when effectiveness of the mine rescue service work goes down because of lack of information about the accident and threatened areas in the mine at the time of making the decisions. Traditional monitoring facilities are absent, and obtaining information by a man during the accident creates a danger for his life. State of the accident site is unstable with unsteady air-, gas- and thermodynamic processes inside, geometry of the site is changing, and roadways are blocked up leading to impossibility to estimate development of emergency situation by a man. The way out is to use robot facilities for monitoring the situation. Such facilities (caterpillar, serpentine, flying) are widely used abroad, however, their application is not found yet in the Ukrainian coal mines. For the purposes above, the unmanned aerial vehicles (UAV) are preferred because of their high maneuverability, free flying despite of relief along the route of observance in the emergency area, speed of their moving and processing of information, and possibilities of direct viewing.