Професійна компетентність оператора мобільної техніки з питань охорони праці як критерій оцінки рівня ризику його діяльності - Рогач, Ю.П. (Геотехнічна механіка, 2018)
У будь-якій людській діяльності присутній елемент ризику – можливості і ступеню отримання небажаного результату. На ризики, пов'язані з людським фактором, впливає надто багато чинників, які важко формалізуються, не можуть бути описані аналітично, а значить – оцінені кількісно. Тому під час оцінки рівня ризику необхідно перш за все виявити такі якісні чинники і розробити ефективні критерії і методи їх врахування. Компетенція працівника з охорони праці – це знання ним елементу (або їх комплексу) вимог охорони праці до особистих характеристик та сукупність необхідних знань, умінь, навичків та досвіду, дотримання яких повинно апріорно забезпечувати безпечне виконання робіт. В любой человеческой деятельности присутствует элемент риска – возможности и степени получения нежелательного результата. На риски, связанные с человеческим фактором, влияет слишком много трудноформализуемых факторов, которые не могут быть описаны аналитически, а значит – оцененные количественно. Поэтому при оценке уровня риска необходимо, прежде всего, выявить такие качественные факторы и разработать эффективные критерии и методы их учета. Компетенция работника по охраны труда – это знание им элемента (или их комплекса) требований охраны труда к личным характеристикам и совокупность необходимых знаний, умений, навыков и опыта, соблюдение которых должно априорно обеспечивать безопасное выполнение работ. Risks associated with the human factor are depended on a lot of factors, which are difficulty formalized, cannot be described analytically and, consequently, evaluated in number. Therefore, while estimating level of risk, it is necessary foremost to determine these quality factors and to develop effective criteria and methods for taking them into account. The operator’s competence in labour protection includes his knowing of element (or complex of elements) of requirements on the labour protection set for personal fitness and aggregate of necessary knowledges, skills and experience, observance of which must a priori provide safety performance of his work.