Вдосконалення конструкції рамно-анкерного кріплення сумісного опору - Кусень, О.Б.; Назимко, В.В.; Яйцов, О.О. (Геотехнічна механіка, 2018)
Обґрунтована й розроблена нова конструкція вузлів з’єднання рам з анкерами комбінованого рамно-анкерного кріплення як найбільш перспективного засобу забезпечення стійкості виїмкових виробок глибоких шахт, які відпрацьовують запаси у складних гірничо-геологічних умовах. Доведено важливу роль поздовжнього скручування спецпрофіля рамного кріплення для передчасної втрати стійкості і несучої здатності рами, ймовірність якого збільшується зі збільшенням поперечного перерізу виробки й зростання рівня гірського тиску. Обоснована и разработана новая конструкция узлов соединения рам с анкерами комбинированного рамно-анкерного крепления как наиболее перспективного средства обеспечения устойчивости выемочных выработок глубоких шахт, отрабатывающих запасы в сложных горно-геологических условиях. Доказано важную роль продольного скручивания спецпрофиля рамного крепления для преждевременной потери устойчивости и несущей способности рамы, вероятность которого увеличивается с увеличением поперечного сечения выработки и ростом силы горного давления. New construction of nodes of connection of frames with the anchors of the combined frame-anchor fastening as the most perspective mean of providing of stability of the extracting working of deep mines working off supplies in difficult mine-geological terms is grounded and developed. The important role of longitudinal wring of the specialtype of the frame fastening for the premature loss of stability and bearing strength of frame, probability of which is multiplied with the increase of transversal section of working and growth of force of mine pressure, is proved.