Інституційне забезпечення економіки космосу - Булат, А.Ф.; Осадча, Н.В.; Кутумов, І.В. (Геотехнічна механіка, 2018)
У статті проаналізовано поняття «економіки Космосу», його складових, приведено основні чинники для обгрунтування економічного складу освоєння космічного простору, проаналізовано сферу інтересів національної і економічної безпеки України у сфері Космосу. Надано пропозиції щодо вдосконалення національного законодавства у космічній галузі. Визначено місце космічних інтересів у багаторівневій та багатовимірній сучасній світогосподарській системі. Досліджено, які саме і яким чином корисні копалини можуть бути видобуті на космічних об'єктах, і яка економічна доцільність проведення таких робіт. Проаналізовано стан підтримки державою ракетно-космічної галузі в Україні, стан зацікавленості приватних компаній у фінансуванні економічного освоєння космічного простору. В статье проанализировано понятие «экономики Космоса», его составляющих, приведены основные факторы для обоснования экономического состава освоения космического пространства, проанализирована сфера интересов национальной и экономической безопасности Украины в сфере Космоса. Предоставлены предложения по совершенствованию национального законодательства в космической отрасли. Определено место космических интересов в многоуровневой и многомерной современной мировой системе хозяйствования. Исследовано, какие именно и каким образом полезные ископаемые могут быть добыты на космических объектах, и какова экономическая целесообразность проведения таких работ. Проанализировано состояние поддержки государством ракетно-космической отрасли в Украине, состояние заинтересованности частных компаний в финансировании экономического освоения космического пространства. In the article, a concept of ―economics of outer space‖ and its components are analyzed, key factors for substantiating the economic component of outer space exploration are presented, and sphere of interests of Ukraine’s national and economic security in the field of outer space is described. Proposals on improving national legislation for the space industry are presented. The place of cosmic interests in the multilevel and multidimensional modern world economic system is determined, as well as which and how minerals can be mined in the extraterrestrial objects and economic feasibility of such jobs. Support of the rocket and space industry by the Ukrainian government and interest of private companies in financing economic development of outer space are analyzed. It is noted that one of the important aspects of this development is reduction in the cost of space flights and their accessibility to the wide range of specialists including development of space tourism.