Історико-краєзнавча спадщина Федора Даниловича Ніколайчика - Коцур, Г. (Краєзнавство, 2020)
У статті, через призму життєвого шляху, проаналізовано історико-краєзнавчу діяльність
Ф. Д. Ніколайчика в кінці ХІХ – на початку ХХ ст.
Уточнено окремі біографічні відомості про Ф.Д. Ніколайчика. З’ясовано етапи його кар’єрного
зростання. Тривале замовчування в історичній літературі постаті українського краєзнавця супроводжувалося різного роду домислами та перекрученнями фактів. Лише з відновленням незалежності
України, розширенням доступу до нових джерел і літератури, вдалося повернути із забуття ім’я
Ф.Д. Ніколайчика. В українській історіографії утвердився науковий погляд на його світогляд, переконання, пріоритети, ціннісні орієнтири. Відтворено коло його наукових та педагогічних інтересів.
Доведено, що Ф.Д. Ніколайчик активно співпрацював з Історичним товариством Нестора-літописця, був серед засновників Полтавської губернської вченої архівної комісії. Проаналізовано краєзнавчу спадщину Ф.Д. Ніколайчика, який переважно вивчав історичне минуле
Полтавщини. Ним опубліковано низку розвідок із фольклору й етнографії краю, підсумкових матеріалів
із археологічних експедицій. Краєзнавчі статті педагога друкувались на шпальтах «Кіевской старины»,
«Трудов Полтавской ученой архивной комиссии», «Зорі». Найґрунтовнішим дослідженням автора
стала фундаментальна праця «Город Кременчук. Исторический очерк» (1891 р.). Ф.Д. Ніколайчик з’ясував місце народження останнього кошового отамана Запорозької Січі П.І. Калнишевського, описав його малу батьківщину, родинне оточення. Дослідник у кінці ХІХ ст.
вперше ввів термін «колонізація» стосовно економічної політики П.І. Калнишевського, акцентувавши
увагу на провідній ролі українських селян і козаків у освоєнні Степу. Краєзнавець одним із перших
відобразив багатогранну благодійну діяльність запорозького керманича. In the article, there are analyzed the historical and local activities of F. Nikolaychyk in the period of late
XIX - early XX centuries, through the prism of his life’s journey.
Some biographical information about F. Nikolaychyk has been clarified. The stages of his career have
been found out. The prolonged silence concerning the figure of the Ukrainian ethnographer in the historical
literature was accompanied by various speculations and distortions of facts. It managed to recover from
forgetting the name of F. Nikolaychyk, only after the restoration of Ukrainian independence and increased
access to new sources and literature. Ukrainian historiography has established a scientific view on his outlook,
beliefs, priorities, values. His scientific and pedagogical interests were recreated.
It is proved, that F. Nikolaychyk cooperated actively with the Historical Society of Nestor-Chronicler and
was among the founders of the Provincial Scientific Archive Commission in Poltava.
There is analyzed the local history heritage of F. Nikolaychyk, who mainly studied the historical past
of Poltava region. He published a number of explorations of folklore and ethnography of the region, summary
materials from archaeological expeditions. Local history articles of the scientist were printed on the pages
of «Kiev Antiquity», «Works of Scientific Archive Commission in Poltava», «The Star». The most thorough
research of the author was the fundamental work «City of Kremenchuk. Historical sketch» (1891).
F. Nikolaychyk found out the birthplace of the last kish ataman of Zaporoz’ka Sich, P. Kalnyshevsky,
described his small homeland, his family environment. The researcher pioneered the term «colonization» in
the late nineteenth century, regarding the economic policy of P. Kalnyshevsky, focused on the leading role of
Ukrainian peasants and Cossacks in the development of the Steppe. Ethnographer was one of the first, who
reflected the multifaceted charitable activities of the Zaporozhian leader.