Євгенія Рудинська в українському музейництві кінця 1920 – першої половини 1930-х років - Бонь, О. (Краєзнавство, 2020)
Стаття присвячена дослідженню життя і діяльності відомої музейниці Євгенії Яківни Рудинської.
Розглядається її плідна робота в Києві, зокрема у Музеї українських діячів науки і мистецтва в кінці
1920 – на початку 1930 рр. Прослідковано як в умовах тиску більшовицької системи їй вдавалося зберегти скарби української культури. Показано форми і методи тиску владних органів та намагання музейників пристосуватись до нової ідеологічної і політичної ситуації в УСРР. На прикладі Євгенії Рудинської відзначено, що ці спроби зазнали краху.
За архівно-кримінальною справою української музейниці показано агентурне стеження та форми
фабрикування політичних процесів каральними органами. Зазначена як типова для радянської України ситуація, коли після арешту та репресій київських музейників припинялась або гальмувалась діяльність і тих інституцій, де вони працювали. Так припинив свою роботу після смерті академіка О. П. Новицького та заслання Є.Я. Рудинської Музей українських діячів науки і мистецтва. The article is dedicated to research on lifepath and activities of well-known musuemist Yevheniyi Yakivny
Rudyntskoi. Her activities in Kyiv are analysed. In particular in the Museum of Ukrainian Activists in Science
and Art in the end of 1920s - at the beginning of the 1930s.
It is analysed, how under the pressure of the Soviet system, she could manage to protect the treasures of
Ukrainian culture.
The forms and methods of pressure from authorities and efforts of the museumists to adapt to new ideological
and political situation in USRR. Based on the Yevheniyi Rudyntskoi example it is remarked that these efforts
were not successful.
Based on archived criminal case materials of ukrainian museumist the agents’ shadowing and forms of
forging of the political processes by the punitive authorities were analysed.
This was the situation, which is worth admit - typical, when after arrests or repressions the museumist
stopped or slowed down their activities in respective institutions where they have been working. In the same
way, after the death of O.P. Novytskoho and exile of Ye. Ya. Rudynskoi, the Museum of Ukrainian Activists in
Science and Art stopped its operation.