Краєзнавча діяльність видавництв Волинської області - Бундак, О. (Краєзнавство, 2020)
У статті, на основі доступного опублікованого матеріалу, здійснено аналіз видавничої активності волинських видавництв щодо видруку різножанрової літератури краєзнавчого характеру. Державний сектор на Волині представлений видавництвами: Волинське обласне редакційно-видавниче підприємство «Надстир’я», редакційно-видавничими відділами «Волинська обласна друкарня», «Ковельська міська друкарня», структурним підрозділом ВНУ ім. Лесі Українки редакційно-видавничим відділом «Вежа» (яке нині припинило своє функціонування) та структурним підрозділом ЛДТУ інформаційно-видавничим відділом. Недержавний сектор охоплює низку видавничих структур, серед яких ПВД «Твердиня», «Ініціал», «Медіа», «Волинські старожитності», мистецька агенція «Терен», «Ключі», місійна книжкова фабрика «Християнське життя», «Мінотавр» тощо. Виокремлено ряд напрямків, які характеризують видання краєзнавчого характеру: історія міст та містечок історичної та сучасної Волині; історія Волині в іменах, Волинь у війнах та революціях, українсько-польське протистояння, етнографія, фольклор, археологія, культура, політична історія Волині в різні історичні відтинки часу тощо. Серед видавництв найбільшу кількість краєзнавчого матеріалу віддруковано «Надстир’ям», ПрАТ «Волинська обласна друкарня»,«Твердиня» та РВВ«Вежа». In the article, on the basis of available published works, publishing activity of Volyn publishing houses by printing regional history literature of various genres is analyzed. Volyn government sector is presented by such publishing houses: Volyn regional editorial and publishing enterprise «Nadstyria», editorial and publishing departments «Volyn Regional Printing House», «Kovel Municipal Printing House», structural subdivision of Lesya Ukrainka Volyn National University - editorial and publishing department «Vezha» (which ceased to function at present), structural subdivision of Lutsk State Technical University – information and publishing department. Non-governmental sector covers a range of publishing organizations such as printing and publishing houses «Tverdynіa», «Initsial», «Media», «Volynski starozhytnosti», art agency «Teren», «Kliuchi», missionary book factory «Khrystyianske zhyttia», «Minotavr» and others. A number of directions characterizing the editions on regional history were distinguished: history of cities and towns of historical and modern Volyn region; history of Volyn in names, Volyn in wars and revolutions, Ukrainian-Polish confrontation, ethnography, folklore, archeology, culture, political history of Volyn in different historical periods of time etc. Among the publishers the largest amount of local history material was printed by «Nadstyria», JSC Volyn Regional Printing House, «Tverdynia» and editorial and publishing department «Vezha».