О различии эволюции плоских продольной и поперечной колоколообразных волн при их распространении в нелинейно упругих композитах - Юрчук, В.Н. (Прикладная механика, 2019)
Описаны теоретически, проанализированы и сопоставлены полученные результаты для задачи об эволюции нелинейно упругих плоских продольной и поперечной волн колоколообразных профиля. Описано теоретично, проаналізовано і зіставлено отримані результати для задачі про еволюцію нелінійно пружних плоских поздовжньої і поперечної хвиль дзвіноподібного профіля. Чисельно вивчено 18 варіантів початкових параметрів –два варіанти композитного матеріалу, три варіанти довжини підошви хвилі, три варіанти початкової максимальної амплітуди. Для кожного варіанту побудовані тривимірні графіки «зміщення – пройдена хвилею відстань – час поширення хвилі». Акцентовано увагу на відмінності в еволюції поздовжньої та поперечної хвиль. For the problem on evolution of the nonlinear elastic plane longitudinal and transverse waves of displacement, a statement is proposed, an analysis of numerical results is carried out, and a data is compared. The 18 variants of initial parameters are studied numerically – two variants of composite materials, three variants of the wave bottom length, three variants of initial maximal amplitude. For each variant, the 3D plots «displacement – passed by wave distance – time of wave propagation» are built. An attention is concentrated on difference in evolution of longitudinal and transverse waves.