Художня інтерпретація Коліївщини в поемі "Гайдамаки" Тараса Шевченка - Віннічук, А. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті на матеріалі поеми «Гайдамаки» Тараса Шевченка простежено історичну та
художню правди про гайдамацьке повстання 1768 року, що ввійшло в історію України під назвою
Коліївщина. Охарактеризовано образну систему твору. Закцентовано увагу на художньому
домислі та вимислі письменника. Historical and artistic truths about the Haidamaks’ rebellion in 1768, known in the history of Ukraine as
Koliivshchyna have been traced in the article based on the material of the novel «Haidamaky» by Taras Shevchenko.
The system of the characters has been described. The main attention has been paid to the writer’s artistic speculation
and fiction.