Дифузії жанру і стилю в прозописьмі П. Богацького на фоні дискусії "хатян" і "радян" - Нагорний, Я. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті заторкується художня творчість Павла Богацького (1883–1962), його жанрово-стильові особливості моделювання людини і світу на фоні літературної дискусії «хатян» і
«радян» щодо оновлення й естетизації прози та поезії з орієнтацією на західноєвропейську
філософію, культуру. Доведено, що дифузії жанру і стилю творів П.Богацького співзвучні
оновленню української літератури початку ХХ століття і відповідають генеральному курсові,
якого намітила редакція журналу «Українська хата». Епік виформовував передовий світогляд у
межах європейської та української модерної культури початку минулого століття. Artistic creative work of Pavlo Bohatskyi (1883–1962), his genre and style peculiarities of person and world
modeling on the background of literary discussion of «khatiany» and «radiany» as for renewal and aestheticization of
prose and poetry with orientation to the West European philosophy, culture have been studied in the article. It is
proved that diffusions of genre and style of P.Bohatskyi’s works are consonant with the renewal of Ukrainian
literature of the beginning of the XX century and meet general course, which was projected by the editorial staff of
the journal «Ukrainska Khata». The epicist formed advanced conception of the world within European and
Ukrainian modern culture of the beginning of the last century.