Літературний портрет письменника в листах та діалозі - Нікітова, І. (Філологічний дискурс, 2015)
Вперше в українському літературознавстві розглядається літературний портрет
діаспорного письменника О.Смотрича крізь призму прочитання листів та документів грізної
воєнної пори. Саме в цей час йому пощастило працювати в газетах «Українське слово»,
«Подолянин», перебувати в оточенні відомих культурних діячів (Олена Тегіга, І.Ірлявський
(Рошко), Б.Якубський, Г.Світлицький, М.Лазорський та ін.). Оточення, листи і документи
своєрідно «підсвічують» світогляд письменника, який яскраво виражений у його художній
практиці. For the first time in Ukrainian literary criticism literary portrait of Diaspora writer O.Smotrych through the
prism of reading the letters and documents of formidable war period has been studied. In that time he was lucky to
work in the newspapers «Ukrainske Slovo», «Podolianyn», to be among famous cultural figures (Olena Teliha,
I.Irliavskyi (Roshko), B.Yakubskyi, H.Svitlytskyi, M.Lazorskyi and other). Surrounding, letters and documents
originally «flash on» the writer’s world outlook, which is brightly expressed in his artistic practice.