Художнє моделювання морально-етичної проблеми в автобіографічних творах Олекси Гай-Головка - Швець, Н. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті на конкретних прикладах проаналізовано художні моделі морально-етичної
проблеми, що їх розкриває в автобіографічних творах діаспорний письменник Олекса Гай-
Головко (1910–2006). Автор відчував перед Україною моральний обов’язок розповісти правду про
пережите, вистраждане, тому художніми засобами намагався з’ясувати сутність людини в
умовах тоталітарного «пресу», в результаті чого індивід почувався обмеженим, затиснутим в
«лещата» несвободи. Письменник художньо зображує морально-етичні принципи персонажів не
лише на індивідуальному, а насамперед на суспільному рівні, виокремлює їх як частину психічної
структури особистості через словесно-художню ціннісну оцінку дій, явищ в усвідомлений та
неусвідомлюваний для індивіда спосіб. On specific examples the artistic models of moral-ethics problems in Diaspora writer Oleksa Hay-Holowko’s
(1910–2006) autobiographical writings are analyzed at the article. The author had the sense of duty towards
Ukraine to tell the truth about things he had experienced and suffered from; with the help of artistic means he tried
to ascertain the human entity in totalitarian regime conditions, causing the individual to feel restricted in «jaws» of
unfreedom. The writer depicted artistically the characters’ moral and ethic principles not only individually, but also
on social level. He distinguished them as the part of individual psycho structure using verbal and artistic evaluation
of actions and phenomena in individual comprehended and noncomprehended manner.