Тактики та лінгвостилістичні засоби реалізації персвазивної стратегії в інаугураційній промові А. Лінкольна - Федорова, О. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті досліджено мовні засоби реалізації персвазивної стратегії в інаугураційній
промові шістнадцятого президента США А.Лінкольна. Авторка статті застосовує
дискурсивний підхід до визначення персвазивної стратегії мовця, що полягає у врахуванні
екстралінгвального плану побудови тексту при аналізі його мовного плану. До
екстралінгвального плану дискурсу належать історичні, географічні, соціальні, політичні та
інші чинники його розгортання.
Інаугураційна промова президента визначається як один із жанрів політичного дискурсу з
яскраво вираженими персвазивними характеристиками. Актуальність проблеми статті
визначається глобалізацією та різкою поляризацією сучасного політичного дискурсу та
необхідністю підвищення персвазивних умінь як політиків, так і спеціалістів інших сфер
діяльності в Україні. Персвазивна стратегія розглядається як комплексне явище, що
зорієнтоване на формування адекватного іміджу президента та представлене на
концептуальному рівні ключовою метафорою.
Персвазивна стратегія на мікрорівні становить сукупність персвазивних тактик, що
покликані імплікувати різні компоненти іміджу президента та актуалізувати асоціації з
ключовою концептуальною метафорою. Кожна тактика реалізується набором
лінгвостилістичних засобів, які сукупно становлять публіцистичний стиль мовлення
функціонально співвідносний з політичним дискурсом. Linguostylistic means of persuasive strategy implementation in A. Lincoln’s inauguration speech are studied in
the article.
The author applies discoursive approach to defining a persuasive strategy which means taking into
consideration extralingual context of producing the text while analyzing its lingual plan.
Inauguration speech is seen as one of political discourse’s genres with distinct persuasive characteristics.
Urgency of the problem studied is determined by radical polarization and globalization of contemporary political
discourse as well as by the necessity to improve persuasive skills of Ukrainian politicians and other specialists.
Persuasive strategy is seen as a complex phenomenon represented on the conceptual level by a key metaphor and
focused on President’s adequate image formation. The key metaphor identified in A. Lincoln’s is «Law» which
determines the choice of persuasive tactics and linguostylistic means.
On the micro level persuasive strategy is a set of persuasive tactics aimed at implying different components of
president’s image and actualization its associations with the key metaphor. Each persuasive tactic is explicated by a
set of linguostylistic means which constitute publicistic style corresponding to political discourse in functional
aspect. Persuasive strategy of A. Lincoln’s inauguration speech is focused on building the image of politically stable
legally experienced guarantor of the Constitution able to solve political crisis in a legal level and save the Union of
American States.