Геномний стрес в інтрогресивних лініях як наслідок дії гаметоцидної хромосоми 4SI - Антонюк, М.З.; Маньковська, О.С.; Бодильова, М.В.; Терновська, Т.К. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Гибриды от скрещивания линий мягкой пшеницы с интрогресиями от разных видов
эгилопса и пырея с интрогресивными линиями T. aestivum/Ae.sharonensis, которые
содержат гаметоцидную хромосому 4Sl, дают при самоопылении жизнеспособное
потомство без хромосомы 4Sl. Это может быть использовано для индукции
хромосомных перестроек у интрогресивных гибридов. Гібриди від схрещування ліній м’якої пшениці з інтрогресіями від різних видів
егілопсу та пирію з інтрогресивними лініями T. aestivum/Ae.sharonensis, що містять
гаметоцидну хромосому 4Sl, продукують при самозапиленні життєздатних нащадків
без хромосоми 4Sl. Це може бути використано для індукції хромосомних перебудов у
інтрогресивних гібридів. The hybridological analysis inсluding the plant introgressive lines must be accompanied by
the cytological control of the introgressive lines as to their stability and study of chromosome
behavior in M1 of PMC in the F1 hybrids. Otherwise, the theoretical frequencies of the
32
phenotype classes under segregation could not be determined correctly, which would affect
the conclusion about gene number.