Нові відомості про географічне поширення, умови місцезростань і стан популяцій Euphorbia volhynica Besser ex Racib. (Euphorbiaceae) - Мельник, В.І.; Глінська, С.О.; Савчук, Л.А. (Український ботанічний журнал, 2010)
Під час флористичних досліджень ми виявили нові місцезнаходження E. volhynica в урочищі Ваканци в Кременецьких горах та заказнику «Олексюки» на Малому Поліссі в Кременецькому р-ні Тернопільської обл. Выявлены новые местонахождения редкого реликтового вида, эндемика флоры Восточноевропейской равнины Euphorbia volhynica (Euphorbiaceae) в Кременецких горах (урочище Ваканцы в окрестностях с. Вилия Шумского р-на Тернопольской обл.) и в Малом Полесье (в заказнике «Олексюки» Кременецкого р-на Тернопольской обл.). Описано географическое распространение, условия местообитаний и современное состояние популяций E. vol hynica. Предложены рекомендации по созданию ботанического заказника для охраны популяций E. volhynica в Кременецких горах. New localities of Euphorbia volhynica (Euphorbiaceae), a rare relict endemic species of the Eastern European plain flora in the Kremenetsky Mountains (landscape unit Vacanzy near Vilia village, Szumswki District, Ternopil Region) and in Male Polisia (in Oleksuky preserve, Kremenetski District, Ternopil Region) are discovered. Geographical distribution, habitats and the modern state of population of E. volhynica are described. Recommendations for establishment of a bota nical preserve (zakaznik) for protection of E. volhynica in the Kremenetsky Mountains are proposed.