Сравнительная характеристика белково-ферментативного комплекса семян сои и гороха - Адамовская, А.Г.; Сичкарь, В.И.; Молодченкова, О.О.; Сагайдак, Т.В.; Цисельская, Л.Й.; Безкровная, Л.Я. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Проанализированы и систематизированы результаты сравнительного изучения белково- ферментного комплекса семян сои и гороха. Изучен компонентный и аминокислотный состав белков семян сои и гороха и их основных фракций, которые имеют константы седиментации 7S и 11S. Показано, что 7S и 11S белки неодинаково сбалансированы по аминокислотному составу, а их соотношение влияет на питательную ценность семян. Полученные результаты позволят селекционерам вести специальные исследования и отбор сортов сои и гороха продовольственного направления. Проаналізовані та систематизовані результати порівняльного вивчення білково- ферментного комплексу насіння сої та гороху. Вивчений компонентний та амінокислотний склад білків насіння сої і гороху та їх основних фракцій, які мають константи седиментації 7S та 11S. Показано, що 7S та 11S білки неоднаково збалансовані за амінокислотним складом, а їх співвідношення впливає на харчову цінність насіння. Отримані результати дозволять селекціонерам вести спеціальні дослідження та відбір сортів сої та гороху продовольчого напрямку. The results of comparative study of protein-enzyme complex of seed of soya and pea.was analyzed and systematized. Component and amino acid composition of proteins of seed of soya and pea and their basic factions which have constants of sedimentation of 7S and 11S is studied. It is showed that 7S and 11S proteins is differently balanced on amino acid composition, and their correlation influences on the nutritious value of seed. The got results will allow breeders to conduct the special researches and selection of varieties of soya and pea of food direction.