Viola odorata L. (Violaceae) як останець культури в Біловезькому лісовому районі - Адамовські, В. (Український ботанічний журнал, 2012)
Viola odorata в Польщі має невизначений статус. За літературними даними, він загалом рід-
кісний для Біловезьких лісів (Північно-Східна Польща). Недавні спостереження показали,
що вид частіше трапляється у Біловежі й має трактуватися як кенофіт/геміагріофіт. Численні
його локалітети знайдені в парках, на цвинтарях, уздовж доріг та на пустирях, поблизу пар-
канів і під наметом дерев біля поселень людини. Встановлено чотири кольорові форми виду:
найчастіше трапляються фіолетова, пурпурова, біла та лілова. Viola odorata в Польше имеет неопределенный статус. По литературным данным, в целом он
редкий для Беловежских лесов (Северо-Восточная Польша). Недавние наблюдения показа-
ли, что вид чаще встречается в Беловежье, он должен трактоваться как кенофит/гемиагрио-
фит. Выявлены его многочисленные локалитеты в парках, на кладбищах, вдоль дорог, забо-
ров и на пустирях, под пологом деревьев вблизи поселений человека. Установлено четыре
цветные формы вида: чаще встречаются фиолетовая, пурпурная, белая и лиловая.