Формирование и развитие семязачатка и женского гаметофита у Canna indica L. (Cannaceae, Zingiberales) - Кузьмина, Т.Н. (Український ботанічний журнал, 2013)
Представлені результати дослідження генезису та цитоембріологічних особливостей насінного зачатка й жіночого гаметофіту Canna indica L. (Cannaceae, Zingiberales). Насінний зачаток у C. indica красинуцелятний, бітегмальний, антропний або ана-кампілотропний. Характерними рисами його організації є: утворення двох шарів парієтальних клітин на початкових стадіях розвитку; наявність епістази та гіпостази, рафе, пахіхалази й фунікулярного обтуратора. Зародковий мішок розвивається за Polygonum-типом. Виявлені ознаки організації насінного зачатка та зародкового мішка C. indica порівнюються з літературними даними морфології жіночої генеративної сфери представників родин Musaceae, Zingiberaceae, Costaceae, Marantaceae, Heliconiacea, об'єднаних у порядок Zingiberales. The results of a study of genesis and cytoembryological features of Canna indica L. (Cannaceae, Zingiberales) ovule and female gametophyte are presented. C. indica ovule is crassinucellar, bitegmic, anatropous or anacampilotropous. Characteristic features of the ovule organization are the following: two layers of parietal cells at the initial development stages; formation of epistaze, hypostase, raphe, phachychalaza and funicular obturator. An embryo sac develops by the Polygonum-type. The revealed characters of C. indica ovule and embryo sac organization are compared with the literature data on the female generative morphology for species from families Musaceae, Zingiberaceae, Costaceae, Marantaceae, and Heliconiaceae of the order Zingiberales.